back

Протидія «групам смерті»

20 березня 2017

На сьогоднішній день гостро постає проблема суїцидальних випадків серед дітей та підлітків. В соцмережах існують групи, де підлітків схиляють до самогубств.

"Групи смерті" – це спільноти, зосереджені переважно у мережі Вконтакте, розраховані на підлітків. Починається все з того, що їхні адміністратори дають учасникам груп травматичні "завдання" – наприклад, свідомо порізати собі руки лезом, відзнявши усе це на відео. Кінцевою метою "гри" є доведення дитини до самогубства, яке вона також повинна зафіксувати на камеру.

Зазвичай групи об'єднані спільною символікою – це кити. Цей символ обраний невипадково, адже кити – одні з небагатьох видів ссавців, що можуть звести рахунки з життям, самовільно викидаючись на берег.

За даними поліцейських, такими групами керують досвідчені психологи. Їхня цільова аудиторія - тинейджери з проблемами у стосунках з однолітками чи батьками. Коли дитина зацікавилася і потрапила у відповідну групу, куратор спочатку розпитує її та дає нескладні завдання, перевіряючи, чи готова вона грати.

До категорії ризику підпадають діти, які не отримують від батьків емоційного тепла та підтримки. Процес самоствердження такої дитини переноситься з кола близьких людей до так званої «групи смерті», яка стає значущою для неї, піднімає її самооцінку та авторитет. Але це 100% -ий обман.

Поради батькам, як вберегти свою дитину від «смертельної гри» :

1. Ідеально, щоб у родині були стосунки близькості, які б давали відчуття опори, відчуття життя, свого місця в ньому.

2. Батькам бути уважними до змін у житті дитини: у поведінці, у настрої, у колі спілкування.

3. Цікавитися життям дитини її інтересами та вподобаннями.

4. При посиленому контролі у даній ситуації, все ж таки дотримуватися права дитини на приватність.

В зв’язку з подіями, що відбуваються в Україні необхідно всім суб’єктам соціальної роботи бути обізнаними з даного питання та проводити відповідну інформаційну роботу серед населення.

За результатами медичного огляду лікарями учнів навчальних закладів Чернігівського району, були виявлені діти, які на своєму тілі мали символічні знаки. Чернігівський районний центр соціальних служб для сімї, дітей та молоді спільно з медичними працівниками оперативно відвідали родини цих дітей та провели роз’яснювальну роботу серед підлітків та їх батьків.

За інформацією Чернігівського районного ЦСССДМ