19 січня 2018

Сектор у справах сім'ї, молоді та спорту за 2017 рік


Сектор у справах сім'ї, молоді та спорту Чернігівської районної державної адміністрації здійснює заходи, спрямовані на пропагування сімейних цінностей,соціального і правового захисту сімей; забезпечує організацію і сприяє активізації фізкультурно-оздоровчої роботи.


Багатодітні сім’ї

Станом на 01.01.2018 р., в районі проживають 455 багатодітних сімей, в них виховується 1527 дітей.

Кожна багатодітна родина має картку обліку, яка заповнюється сільською/селищною радою та включає вичерпну інформацію про стан житлових і соціально-побутових умов сім’ї, на основі чого створений інформаційний банк даних щодо потреб багатодітних родин.

Місцева влада постійно тримає на контролі стан поліпшення житлових та соціально-побутових умов багатодітних родин, в яких народилося п’ять і більше дітей.

В рамках Комплексної районної програми підтримки сім’ї, забезпечення гендерної рівності та протидії торгівлі людьми на період до 2020 року та вирішення комплексу соціально – побутових умов, багатодітній родині Алахвердієвої О.В. (с. Ст. Білоус) за кошти районного бюджету придбано два енергозберігаючі склопакети.

З метою поліпшення житлових та соціально-побутових умов, за кошти обласного бюджету в рамках виконання Комплексної обласної програми підтримки сім'ї, забезпечення гендерної рівності та протидії торгівлі людьми до 2020 року. багатодітній родині Людмили Прохоренко із с. Лукашівка, яка виховує 5 дітей придбано пральну машину.


Розвиток фізичної культури і спорту

З метою реалізації завдань Програми розвитку фізичної культури та спорту в Чернігівському районі на 2016-2020 роки протягом навчального року проводиться районна спартакіада школярів, яка включає змагання з 15 видів спорту. (Фото) У відповідності з розробленими заходами в районі проводиться робота, спрямована на поліпшення військово-патріотичного виховання учнівської та допризовної молоді, а також більш якісної підготовки юнаків до служби в Збройних силах України.

Cеред допризовної молоді проведені змагання присвячені Дню Збройних сил України, Дню Захисника України та Дню Перемоги.

З метою якісної підготовки допризовної молоді до служби в Збройних силах України, наприкінці навчального року спільно з відділом освіти проведена перевірка рівня фізичної підготовки юнаків.

Сектором у справах сім’ї, молоді та спорту спільно з Районною громадською організацією “ Федерація футболу ” в 2017 році проведено: відкритий Кубок Чернігівського району з міні-футболу (24 команди), чемпіонат району з міні - футболу (24 команди); Кубок району з футболу (20 команд), з травня по жовтень місяці проводиться чемпіонат з футболу (20 команд).

У районі працює дитячо-юнацька спортивна школа “Колос” – на базах загальноосвітніх шкіл: Іванівської, Хмільницького НВК (волейбол), Ст. Білоуської, Киїнської, Роїщенської, Седнівського, Киселівського НВК, Гончарівської та М.Коцюбинської гімназії (футбол), Снов’янської (настільний теніс) та відділення обласної СДЮШОР з лижних гонок на базі Халявинської ЗОШ І-Ш ст. На базі Ст. Білоуської, Олишівської, Киїнської шкіл та М.-Коцюбинської гімназії працюють відділення з кікбоксингу.

Станом на 01.12. 2017 року в районній ДЮСШ займається 435 учнів, з них займається футболом – 214; лижними гонками – 8; кікбоксингом – 133, волейболом – 56 та настільним тенісом - 24.

На території району функціонують 82 спортивні майданчики, 46 футбольних полів, 31 спортивний зал, 52 спортивні майданчики з гімнастичним обладнанням, тренажерний комплекс, 2 ігрові майданчики зі штучним покриттям для гри в міні-футбол та 2 тенісні корти.

З метою покращення умов для регулярних занять оздоровчою фізичною культурою і масовим спортом різних соціальних та вікових груп населення за місцем проживання та в місцях масового відпочинку, у квітні-травні місяці на території району проходив місячник по благоустрою спортивних споруд та прилеглих до них територій.

В рамках державної бюджетної програми «Будівництво футбольних полів зі штучним покриттям в регіонах України» виділено з державного бюджету 747 088 грн. на реконструкцію спортивного майданчика для міні-футболу зі штучним покриттям в селі Павлівка та 749 500 грн. на реконструкцію футбольного поля Михайло-Коцюбинська гімназії.

З метою якісної підготовки до початку навчального року, в загальноосвітніх навчальних закладах проведені поточні ремонти спортивних залів, майданчиків та приведена в належний стан прилегла до них територія.


Робота з молоддю

Протягом звітного періоду з метою реалізації завдань районної Програми «Молодь Чернігівського району» на 2017 - 2020 роки та Комплексної районної програми підтримки сім’ї, забезпечення гендерної рівності та протидії торгівлі людьми на період до 2020 року сектором проводились наступні заходи:

- з метою відродження та популяризації цінностей багатодітної української родини, створення умов для всебічного розвитку дітей з багатодітних та малозабезпечених сімей у квітні 2017 року був проведений районний конкурс-огляд „Таланти багатодітної родини”;

-з метою збагачення знань про історичне минуле та традиції українського народу проведено чемпіонат району з інтелектуальної гри «Що? Де? Коли?» серед учнівської молоді на базі Седнівського НВК та змагання з інтелектуального «Брейн-рингу» на базі Михайло-Коцюбинської гімназії, Гончарівської гімназії, Ковпитської ЗОШ І-ІІІ ст., Редьківського НВК ; (Фото)

- з метою досягнення паритетного становища жінок і чоловіків в усіх сферах життєдіяльності суспільства, подолання дискримінації за ознакою статі в лютому-березні проведена акція «Жінки, знайте свої права»;

- в березні 2017 року проведено районний конкурс учнівських есе на тему „ Моя професія, яка змінить світ ”;

- з метою формування здорового способу життя серед дітей і молоді, розвитку молодіжного волонтерського руху в районі проведена Всеукраїнська благодійна акція «Серце до серця»;

- з метою забезпечення підвищення рівня інформованості населення щодо засобів і методів, які використовуються торгівцями людьми, наслідків торгівлі людьми з 25.11. по 10.12. 2017 року в районі проводилась акція «16 днів проти насильства».


Оздоровлення та відпочинок дітей у 2017 році

З метою забезпечення повноцінного відпочинку та оздоровлення дітей району та виконання завдань районної Програми оздоровлення та відпочинку дітей Чернігівського району на 2016-2020 роки району влітку 2017 року, з місцевого бюджету використані кошти в сумі 670,2 тис. грн.

Усього протягом проведення оздоровчої кампанії 2017 року, оздоровчими та відпочинковими послугами забезпечено 2971 дітей, що складає 55,8 % від загальної кількості дітей району шкільного віку (5323).

Дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування – 78. Оздоровчими та відпочинковими послугами забезпечено 100 % цієї категорії.

Дітей з багатодітних та малозабезпечених сімей – 870. Оздоровленням та відпочинком охоплено 655 дітей даної категорії, що складає 75,3%.

Дітей учасників АТО – 321. Оздоровлено 224 дитини, що складає 69,8%.

Оздоровлено одну дитину загиблого учасника АТО.

На території району, протягом оздоровчої кампанії 2017 року, здійснювали оздоровлення та відпочинок 41 заклад.

А саме: 5 дитячих заміських оздоровчих таборів: дитячий оздоровчий табір «Зміна» та «Юний турист» (управління освіти та науки облдержадміністрації), дитячий заклад оздоровлення та відпочинку обласної ради «Дивосвіт», відокремлений підрозділ «Дитячий табір санаторного типу «Десна» Менського санаторію «Остреч» (с. Ладинка), заміський дитячий оздоровчий комплекс «Відкриті двері» (Міжнародного благодійного фонду «Відкриті двері»), а також 1 дитячий центр «Електронік» (ВАТ «ЧеЗаРа»).

Відпочинок у таборах денного перебування проводився на базі 35 загальноосвітніх навчальних закладів, в яких відпочила 1991 дитина.


Співпраця з структурними підрозділами райдержадміністрації

Сектор у справах сім’ї, молоді та спорту у своїй діяльності в рамках профілактичної роботи щодо попередження насильства в сім’ї та протидії торгівлі людьми співпрацює зі Службою у справах дітей, відділом освіти, Центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Чернігівським РВП ЧВП ГУНП у Чернігівській області.

Згідно з планами-графіками протягом дев’яти місяців ц.р. проведено 44 виїзди-рейди.


Висвітлення діяльності сектору

Діяльність сектору висвітлювалася на офіційному сайті райдержадміністрації, районній газеті «Наш край», обласній газеті «Світ-інфо».