19 січня 2018

Стан соціального обслуговування (надання соціальних послуг) в Чернігівському районі за 2017 рік


Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Чернігівської райдержадміністрації є бюджетною установою, яка надає соціальні послуги громадянам похилого віку та інвалідам, які перебувають в складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги за місцем проживання.

Територіальний центр через свої підрозділи забезпечує якісне надання різних видів соціально-побутових, соціально-економічних, інформаційних послуг громадянам похилого віку та інвалідам, які перебувають на обслуговуванні у відділеннях та потребують сторонньої допомоги відповідно до медичних висновків лікарів.

Відповідно до наказу Міністерства соціальної політики України впроваджується Державний соціальний стандарт догляду вдома, яким визначено зміст, обсяг, умови та порядок надання соціальної послуги догляду вдома, показники їх якості.

Підставою для отримання соціальної послуги догляду вдома є звернення громадянина до управління соціального захисту населення Чернігівської райдержадміністрації. При розгляді звернення медичними закладами проводиться визначення ступеню втрати людиною здатності до самообслуговування, встановлюється група рухомої активності, визначаються індивідуальні потреби людини в сторонній допомозі та укладається договір на надання соціальної послуги догляду вдома.

Територіальний центр має мультидисциплінарну команду та 2 відділення:

- відділення соціальної допомоги вдома;

- відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги;

Відділення соціальної допомоги вдома

З початку 2017 року відділенням соціальної допомоги вдома надано соціальні послуги 1148 громадянам похилого віку та інвалідам: 978 – жінок, 170 – особи з інвалідністю, 424 – ветерани війни, 4 – члени сімей учасників АТО, 242 – постраждалі внаслідок аварії на ЧАЕС.

Соціальними робітниками надаються 40 видів послуг. Послуги надаються на безоплатній та платній основі. За звітний період збільшилась кількість отримувачів соціальних послуг на платній основі - їх отримали 312 осіб. За обслуговування отримано 142,9 тис.грн. Ці кошти витрачаються для матеріального забезпечення роботи соціальних робітників. Соціальні робітники почергово забезпечуються велосипедами, сумками, спеціальним одягом, канцтоварами.

310 отримувачів соціальних послуг проживають у будинках, які мають пічне опалення і в даний час 100% забезпечені твердим паливом, із них 209 отримали субсидію, 87 пільги як учасники та діти війни.

838 отримувачів соціальних послуг проживають у будинках, які мають природний газ, із них субсидію отримують 702 особи, пільги 97. Соціальними робітниками надаються документи до управління соціального захисту населення для призначення субсидії на житлово-комунальні послуги.

Працівниками територіального центру постійно проводяться виїзди в населені пункти району з метою обстеження матеріально-побутових умов проживання ветеранів війни, членів сімей загиблих, інвалідів, громадян похилого віку. Визначаються потреби в одержанні різних видів допомоги. Також проведено обстеження умов проживання та готовність до осінньо-зимового періоду житлових будинків цих категорій громадян. В процесі убезпечення наших підопічних від нещасних випадків двічі на рік проводиться інструктаж з техніки безпеки, про що зроблені записи в робочих зошитах. Постійно співпрацюємо з Чернігівським районним відділом ДСНС у Чернігівській області щодо профілактики пожеж і загибелі людей на них. На наради запрошуються інспектори служби цивільного захисту для проведення інструктажів з працівниками терцентру.

Продовжено роботу по забезпеченню всебічного соціального супроводу та допомоги сім’ям, члени яких мобілізовані до лав Збройних Сил України, загинули або отримали поранення під час проведення АТО на сході країни. Відділенням соціальної допомоги вдома на соціальне обслуговування взято двох громадян похилого віку, що втратили здатність до самообслуговування, сини яких призвані на військову службу до Збройних Сил України. Згідно розпорядження голови райдержадміністрації цих громадян звільнено від сплати, за отримані соціальні послуги, на період призову їх синів.

Відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги

У відділенні організації надання адресної натуральної та грошової допомоги перебуває на обліку 226 чоловік. За 12 місяців послуг надано 450 особам на суму 15736,20 грн. Активізовано та розширено роботу даного відділення. Завдяки благодійникам РО ЧХМ «Милосердя та духовне відродження» та громадській організації «Центр Відродження», які надали суттєву і таку необхідну натуральну допомогу, наші підопічні і ті, що перебувають на обліку у відділенні надання адресної натуральної та грошової допомоги забезпечені зимовим одягом, предметами першої необхідності, засобами особистої гігієни, милицями і т.ін.

Не залишаються поза увагою і бездомні громадяни, яких у 2017 році не виявлено.

Відсоток осіб охоплених соціальним обслуговуванням до загальної чисельності осіб, які потребують соціальних послуг становить 97 %, що на 23 % більше за попередній період.

Про роботу терцентру Чернігівської РДА, про нелегкі долі людей похилого віку, які перебувають у нас на обслуговуванні та нелегку роботу соціального робітника на селі, було відзнято відеосюжет, який транслювався на каналі обласного телебачення «Сівер» в програмі «На сільських перехрестях» (від 28.09.2017 року).

Робота мультидисциплінарної команди

В територіальному центрі утворено мультидисциплінарну команду, до складу якої увійшли завідувач відділення соціальної допомоги вдома, провідний фахівець із соціальної роботи, фахівці із соціальної допомоги вдома, соціальні робітники. Станом на 31.12.2017 року мультидисциплінарною командою проведено 56 виїздів у віддалені села району та надано послуги 848 громадянам похилого віку та інвалідам.

Забезпеченість кадрами та рівень кваліфікації

В терцентрі сформовано досвідчений колектив, активна участь якого в реалізації державних, соціальних програм, сумлінне виконання службових обов’язків, чуйне та доброзичливе ставлення до людей, принесли йому повагу від жителів району.

Штат працівників:

Всього – 112 посад

Зайнято – 98 посад

З чисельності працюючих - 14 осіб пенсіонери (14,3%)

Соціальних робітників у сільській місцевості-86 осіб, з них пенсіонери-10 осіб.

Навантаження на одного соціального робітника складає 11 чоловік.

Директор територіального центру Лутченко Олена Михайлівна
Заступник директора Сімонова Світлана Володимирівна
Провідний фахівець із соціальної роботи, заслужений працівник соціальної сфери Драчко Людмила Володимирівна
Завідувач відділення соціальної соціальної допомоги вдома Скуміна Марина Миколаївна
Фахівець із соціальної допомоги вдома 1 категорії Сидорчук Надія Миколаївна
Фахівець із соціальної допомоги вдома без категорії Васильєва Світлана Анатоліївна
Завідувач відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги Грибач Валентина Олексіївна

Фінансове забезпечення

На утримання Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Чернігівської райдержадміністрації використано бюджетних коштів – 5177,028тис.грн., з них на заробітну плату з нарахуваннями – 5061,972тис.грн (97,8%); енергоносії та оплата послуг – 56,110 тис.грн ( 1,09%); матеріали – 58,944 тис.грн.. (1,2%)

Власних надходжень –142,9 тис.грн.

За рік по терцентру розмір середньомісячної заробітної плати фахівця (без відрахувань) склав – 4100грн, соціального робітника – 3360грн.

Влаштування до будинків - інтернатів

Протягом 2017 року було впроваджено інноваційні послуги серед жителів району, зокрема надання соціальних послуг 19 громадянам з розумовою відсталістю та психічно хворим.

Клопітка і відповідальна робота, яка потребує особливої уваги, проводиться по влаштуванню людей до будинків – інтернатів:

- до Чернігівського геріатричного пансіонату - 14 чоловік;

- Городнянського психоневрологічного жіночого інтернату - 3 чоловіки;

- Любецького психоневрологічного жіночого інтернату - 3 чоловіки;

- Червоненського психоневрологічного чоловічого інтернату - 1 чоловік;

- до дитячих будинків – інтернатів різного типу направлено - 3 дитини.

Всього оформлено 24 особові справи.

В цьому напрямку роботи неабияку співпрацю та підтримку нам надають працівники Центральної районної лікарні, бо надання будь – якої послуги стартує з медичних висновків.

Робота над проблемними питаннями

Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) регулярно звітується на засіданнях колегії Чернігівської РДА. Так протягом 2017 року двічі піднімалось питання про діяльність терцентру та стан соціального обслуговування люей похилого віку та інвалідів, про готовність до роботи в осінньо – зимовий період (20.06.2017р.; 12.07.2017р.)

Спільно з виконкомами сільських, селищних рад, ветеранськими організаціями на місцях, за активної участі районного осередку ветеранської організації були впроваджені спільні виїзди щодо надання методичної та консультаційної допомоги ветеранам та людям похилого віку, інвалідам. Проводяться обстеження матеріально – побутових умов проживання, визначаються потреби у наданні різних видів соціальних послуг та допомог. Постійна співпраця з ветеранськими організаціями допомагає краще розуміти проблеми ветеранів та працювати на їх вирішення. На обслуговуванні в терцентрі перебуває 424 ветерани війни, кожен з яких отримав належну увагу та якісні послуги.

Не оминають увагою та розуміють значимість такої роботи і народні депутати. 22 листопада 2017 року на загальні збори колективу завітав Максим Микитась, який зауважив про дві основні задачі над якими буде працювати: це підвищення заробітних плат та забезпечення велосипедами. Приїхав з подарунками – презентував спеціальні сумки для перенесення продуктів і термочашки, із яких узимку так приємно пити гарячий чай або каву.

«Ви ті, хто завжди поруч. Хто в скрутну хвилину втішить, хто купить хворим продукти й розрадить у момент скорботи. Соціальні робітники – їх зазвичай сприймають як належне: тихі, скромні, непоказні. Але без чималої кількості самотніх та покинутих родинами напризволяще пенсіонерів було б украй сутужно» - зазначив депутат.

Газета «Панорама» №53 від 15.12.2017 року.

Децентралізація в сфері соціального обслуговування

В рамках децентралізації в Чернігівському районі утворилось вже три Центри соціального обслуговування:

- до Іванівської ОТГ відійшло 12 соціальних робітників, які обслуговували 122 людини похилого віку або інвалідів (01.07.2017року);

- до Гончарівської ОТГ відійшло 5 соціальних робітників, які обслуговували 49 людей похилого віку або інвалідів (з 01.01.2018 року);

- до М.Коцюбинської ОТГ відійшло 16 соціальних робітників, які обслуговували 165 людей похилого віку або інвалідів (з 01.01.2018 року);

На початок 2018 року на обслуговуванні в Територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Чернігівської РДА перебуває 865 чоловік: 665 чоловік у відділенні соціальної допомоги вдома та 200 чоловік у відділенні організації надання адресної натуральної та грошової допомоги.

Обласна семінар – нарада в м.Прилуки

26.07.2017 року брали участь у обласному семінарі за участю керівника апарату Чернігівської ОДА – Романової Н.А., директора Департаменту соціального захисту населення Чернігівської ОДА – Русіна О.В., заступника директора Департаменту соціального захисту населення Чернігівської ОДА – Хілик О.М., голови Прилуцької РДА – Росовського Д.М. та голови Прилуцької районної ради – Малик В.І., 26 представників терцетрів області, 3 керівника терцентрів ОТГ на базі Прилуцького територіального центру.

Очільниками області була надана висока оцінка роботи Прилуцького терцентру та поставлено ряд завдань над якими активно працювали протягом ІІ півріччя 2017 року:

• впровадження інноваційних послуг;

• надання соціально – педагогічної послуги;

• активізація роботи мультидисциплінарних команд;

• організація клубів та гуртків (відділень денного перебування);

• організація пунктів прокату засобів реабілітації;

• активний пошук благодійників та спонсорів;

• організація незалежного моніторингу якості соціальних послуг.