18 січня 2018

Робота служби у справах дітей протягом 2017 року


Згідно з Указом Президента України від 16 грудня 2011 року № 1163/2011 “Про питання щодо забезпечення реалізації прав дітей в Україні” та розпорядженням голови облдержадміністрації від 13 лютого 2012 року № 38 ”Про затвердження обласного Плану заходів з виконання Указу Президента України від 16.12.2011 № 1163 ”Про питання щодо забезпечення реалізації прав дітей в Україні” наголошується на пріоритетності права дитини на сімейне виховання, розвиток сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (усиновлення, опіка та піклування, прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу), влаштування до 01 січня 2018 року до сімейних форм виховання 92% таких дітей.

Станом на 01 січня 2018 маємо 93,65% влашування дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування Чернігівського району до сімейних форм виховання.

Згідно первинного обліку, який постійно ведеться та поновлюється у службі у справах дітей, налічується 126 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з яких:

- проживають в сім’ях опікунів та піклувальників - 0;

- перебувають в закладах інтернатного типу - 4;

- у прийомних сім’ях та ДБСТ – 28;

- в навчальних закладах – 1;

- в центрі соціально-психологічної реабілітації дітей - 3.

Протягом року на облік поставлено 15 дітей, 14 з яких влаштовано в сімейні форми виховання, 1 дитину – в спеціалізований заклад за станом здоров’я.

36 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, перебувають на обліку з усиновлення.

На території району проживає 115 дитини даної категорії, з яких:

- проживають в сім’ях опікунів та піклувальників – 91;

- у прийомних сім’ях – 24.

У Всеукраїнській єдиній інформаційно-аналітичній системі «Діти» сформовано анкети на 36 дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування, які перебувають на обліку в службі. Протягом 2017 року громадянами України усиновлено 2 дітей.

У районі функціонує 9 прийомних сімей та 1 дитячий будинок сімейного типу, в яких виховуються 24 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Протягом 2017 року забезпечено виконання прогнозованих показників влаштування дітей у прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу.

Виконання заходів щодо захисту прав дітей, запобіганню дитячій бездоглядності, негативним проявам у підлітковому середовищі, профілактиці правопорушень знаходяться на постійному контролі служби у справах дітей. Тому велика увага приділяється тісній співпраці з виконкомами сільських/селищних рад, районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, сектором у справах сім'ї, молоді та спорту, районним відділенням поліції ЧВП ГУНП, відділом освіти, адміністраціями загальноосвітніх закладів щодо виявлення сімей, як і перебувають у складних життєвих обставинах, в тому числі, соціально-небезпечних. За звітний період здійснено 44 спільних рейдів по населених пунктах району.

У вересні-жовтні 2017 року з метою виявлення дітей, які не приступили до навчання, проводився рейд «Урок». Виявлено 2-х неповнолітніх, які не приступили до навчання. Після проведення профілактичних заходів діти повернулися на навчання.

У службі у справах дітей ведеться та постійно поновлюється банк даних на дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах. Станом на 01 січня 2018 року на обліку перебуває 123 дітей з даної категорії (58 сімей). У 2017 році на облік поставлено 39 дітей, з них:

38 – ухилення батьків від виконання батьківських обов’язків,

1 – самовільне залишення місця постійного проживання.

Органи опіки та піклування сільських/селищних рад контролюють стан виконання батьками обов’язків щодо належного виховання та утримання дітей та щомісяця надають відповідні акти до служби.

Службою направлено 33 клопотань до районного відділення поліції РВП ГУНП щодо притягнення до адмінвідповільності батьків за неналежне виконання батьківських обов’язків та взято участь у 31 судовому засіданні, що стосувались: усиновлення, захисту житлових і майнових прав дітей, позбавлення батьківських прав, розв’язання спору між батьками щодо участі у вихованні дітей, обвинувачення неповнолітніх у скоєнні злочинів та ін.

З метою надання дітям даної категорії соціальної, медичної, педагогічної, психологічної та інших видів допомоги та у випадку відсутності необхідних умов для проживання та виховання дітей у сім'ї, вирішується питання влаштування до закладів тимчасового перебування, центрів соціально-психологічної реабілітації дітей у м.Чернігові та с.Хмільниця Чернігівського району. Так, у 2017 році влаштовано 19 дітей до центрів соціально-психологічної реабілітації (с. Хмільниця – 17 дітей, м. Чернігів – 2).

За позовом райдержадміністрації подано до суду 9 заяв про позбавлення батьківських прав 14 батьків по відношенню до 16 дітей. 6 позовів задоволено у повному обсязі, 3 – знаходяться у судовому провадженні.

Питання, що потребують колегіального вирішення, в тому числі спірні, виносяться на розгляд комісії з питань захисту прав дитини. Проведено 13 засідань комісії, де розглянуто 85 питань.

- про стан виконання батьками батьківських обов’язків ;

- щодо доцільності позбавлення батьків батьківських прав;

- про затвердження індивідуальних планів соціального захисту дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах;

- визначення місця проживання дітей та участі одного з батьків у їх вихованні;

- щодо надання дозволу на відчуження житла та майна, право власності та користування якими мають діти та інші.

Протягом звітного періоду проведено 4 засідання координаційної ради у справах дітей при районній державній адміністрації та наради при голові райдержадміністрації, на яких розглядались питання: про стан злочинності серед неповнолітніх; попередження дитячої безпритульності та бездоглядності; попередження насильства в сім’ї; розвитку сімейних форм виховання.

25 січня 2017 року на засіданні Колегії районної державної адміністрації розглянуто питання виконання районного Плану заходів з виконання у 2011-2016 роках загальнодержавної програми “Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини” на період до 2016 року, затвердженого розпорядженням голови районної державної адміністрації від 08 квітня 2011 року № 170, за результатами прийнято розпорядження голови райдержадміністрації.

18 серпня 2017 року за участю голови районної державної адміністрації, начальника служби у справах дітей обласної державної адміністрації, керівників управлінь, відділів, структурних підрозділів райдержадміністрації, керівників установ, організацій, директорів загальноосвітніх навчальних закладів району, сільських та селищних голів, завідувачів лікарських амбулаторій, дільничних офіцерів ЧРВП проведено розширену нараду на тему: «Про організацію роботи з сім’ями та дітьми, які опинились у складних життєвих обставинах, на території Чернігівського району» (фото 49, 50, 51). У процесі роботи обговорювалися питання щодо взаємодії суб’єктів соціальної роботи з сім’ями, дітьми та молоддю, структурних підрозділів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування; алгоритму дій при виникненні загрози для життя та здоров’я дитини, виявленні дитини, яка залишилася без батьківського піклування; ведення обліку дітей та роботи з сім’ями, які опинилися у складних життєвих обставинах.

14 грудня 2017 року на засіданні 20 сесії 7 скликання районної ради заслухано доповідь начальника служби «Про виконання районної цільової Програми із забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа на 2016-2020 роки за 9 місяців 2017 року», за результатами прийнято відповідне рішення. Працівники служби протягом року брали участь у роботі постійних комісій районної ради та громадських рад.

1 червня 2017 року з нагоди відзначення Дня захисту дітей у розважальному комплексі «Базис» проведено районний захід, учасниками якого стали 100 дітей шкільного віку з категорії дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування. У програмі: привітання керівництва району, розважальні заходи та святковий обід.

19 грудня 2017 року в міському Палаці дітей та юнацтва відбувся обласний захід до Дня святого Миколая для дітей соціально незахищених категорій та дітей. 48 дітей із району стали учасниками святкової програми та отримали солодкі подарунки.

28 грудня 2017 року в дитячому парку святкування днів народження «Дитяча планета» ТРЦ «HOLLYWOOD відбувся районний захід до новорічних та різдвяних свят для 120 дітей з категорії дітей-сиріт, позбавлених батьківського піклування та дітей, які опинились в складних життєвих обставинах. У програмі заходу: інтерактивні ігри з аніматорами та шоу мильних бульбашок, святковий обід, солодкі подарунки, новорічна розважальна програма «Операція «Новий рік» або Де живуть дитячі мрії», розваги на ігрових майданчиках і атракціонах.

У районній газеті «Наш край» та на сайті районної державної адміністрації періодично висвітлюються питання, що стосуються роботи служби.

Відповідно до розпорядження голови районної державної адміністрації від 05 квітня 2017 року № 332 «Про структуру районної державної адміністрації» в службі у справах дітей працює 4 особи: начальник, 2 завідувачі сектору та 1 головний спеціаліст; посада головного спеціаліста вакантна. Середня заробітна платня на одного працівника складає 5 тис. грн.