16 січня 2018

Соціальна робота у 2017 році

Основна мета діяльності районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (далі-Центр) - сприяння у задоволенні соціальних потреб сімей, дітей та молоді, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги.

Структура і штати

Згідно затвердженої структури та штатів Чернігівського районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді чисельність працівників 10 штатних одиниць, фактично працюючих - 8 спеціалістів, 2 вакантні посади (відпустки по догляду за дитиною до 3-х років).

Видатки на утримання та програми центру за 2017 рік склали 563,3 тис. грн., в тому числі виділялась дотація Хмільницькою та Киїнською сільськими радами на утримання двох фахівців із соціальної роботи в сумі 101,6 тис. грн. Середня заробітна плата становить – 4,6 тис. грн.

Пріоритетні напрями роботи:

• забезпечення раннього виявлення сімей, що перебувають у складних життєвих обставинах;

• формування відповідального батьківства;

• здійснення соціальної роботи із сім’ями, діти з яких перебувають в інтернатних закладах (за заявою батьків) з метою повернення до біологічної родини;

• забезпечення соціальною підтримкою сімей, в яких виховуються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, під опікою та піклуванням.


Категорії отримувачів соціальних послуг визначені такі:

• неповні, багатодітні та малозабезпечені сім’ї;

• сім’ї, в яких члени родини мають проблеми інвалідності;

• сім’ї, в яких батьки не виконують/виконують не належним чином свої батьківські обов’язки;

• сім’ями, в яких у яких існує проблема конфлікту з законом (проживають особи, звільнені з установ виконання покарань, засуджені без позбавлення волі, перебувають під слідством чи на обліку, як правопорушники);

• сім’ями, в яких вчиняється насилля або існує реальна загроза його вчинення;

• сім’ями, в яких проживають діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, а саме сім’ї опікунів/піклувальників, прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу, патронатні родини;

• особами з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, зокрема випускниками інтернатних закладів;

• жінками, які мали/мають намір відмовитись від новонародженої дитини;

• родини переселенців з зони проведення АТО;

• мобілізовані/демобілізовані військовослужбовці та їх родини.

Відповідно до нормативно-правових документів та на виконання доручень голови Чернігівської районної державної адміністрації щодо систематичного контролю родин в складних життєвих обставинах, попередження насильства над дітьми, особливої уваги до сімей, члени родин яких мають психічні захворювання, готовністю до осінньо-зимового періоду та перевірка стану опалювальної системи, Центр виявляє зазначені категорії отримувачів послуг та оцінює їх потреби, організовує та забезпечує їм доступ до різних видів соціальних послуг та гарантованих державних виплат і допомог, здійснює заходи з соціальної адаптації та інтеграції в суспільство.

На обліку в Центрі соціальних служб перебували 339 сімей та 28осіб, що перебувають в складних життєвих обставинах та відносяться до груп ризику. Фахівці із соціальної роботи Центру систематично відвідують родини даної категорії з метою з'ясування умов утримання дітей, забезпечення їх сезонним одягом і т.д. Під час таких відвідувань, з'ясовується, що деякі батьки не в змозі придбати дітям усе необхідне. Тому Центр організував серед приватних осіб збір речей, що були у вжитку, для родин, які потребують даної допомоги. Отримали гуманітарну допомогу 112 родин.


Попередження соціального сирітства

З метою зменшення кількості кризових родин та недопущення порушення прав дітей, випадків насильства над ними, здійснюються профілактичні виїзди спільно з службою у справах дітей, представниками поліції, медицини, освіти та місцевої влади в населені пункти району. За результатами проведеної роботи виявляються проблеми родин та шляхи їх вирішення, надаються доручення:

- органам місцевого самоврядування посилити контроль за кризовими родинами, поставити на профілактичний облік вищевказані родини, винести на розгляд засідань виконкомів питання ухилення від виконання батьківських обов'язків та винесення чітких термінів на виконання виявлених недоліків, контроль та сприяння у вирішенні кризових обставин;

- за потребою пропонуються клієнтам влаштування на тимчасове проживання до соціальних закладів. Тривають профілактичні рейди на виконання доручення голови Чернігівської районної державної адміністрації у зв’язку зі змінами погодних умов, зниженням температурного режиму та з метою перевірки умов утримання та виховання дітей в сім’ях, що перебувають в складних життєвих обставинах під час зимових канікул.

Тісна співпраця ведеться з обласними закладами соціального обслуговування а саме: Чернігівським обласним соціальним центром матері та дитини «Батьки й дитина разом», Чернігівським обласним центром соціально-психологічної допомоги, куди протягом року влаштовано на тимчасове проживання 6 родин 11 дітей: Ковпита-2 родини (особи з числа позбавлених); Черниш (багатодітна родина); Довжик (одинока мати); родина, яку виявила поліція на вокзалі (жінка-переселенка з Криму, має двох дітей); Халявин (одинока мати).

За час перебування в закладі, фахівці Центру сприяли у вирішенні складних життєвих обставин, а саме: організували та контролювали проведення ремонтних робіт будинку, надавали консультацію в оформленні державних соціальних виплат, поновлення втрачених документів, що засвідчують особу, надавали гуманітарну допомогу, підвищували виховний потенціал батьків.

Ведеться робота з кризовими родинами, де мали місце випадки вчинення насилля або існує загроза його вчиненню, а саме: приймають усні, письмові та телефонні (анонімні) повідомлення про випадки вчинення насильства в сім'ї або реальної загрози його вчинення; у разі необхідності надають первинну соціально – психологічну допомогу, спрямовану на відновлення соціальних функцій, морального,психічного та фізичного стану постраждалого; протягом трьох днів з дня отримання інформації повідомляють сектор у справах сім'ї, молоді та спорту, а у випадку вчинення насильства стосовно дитини – також службу у справах дітей та органи внутрішніх справ; здійснюють оцінку потреб сімей даної категорії, за результатами яких приймається рішення про взяття сім'ї під соціальний супровід центру.

За звітний період зафіксовано 4 звернення, щодо насилля над дітьми та відповідно здійснені профілактичні виїзди. За результатами проведеної роботи насильство в жодному з випадків не підтвердилось, але роботу щодо попередження повторних випадків насилля в сім'ї була проведена (сс. Довжик, Жавинка, Редьківка, Іванівка).

Сімейні форми влаштування

Держава визначила важливе завдання забезпечити належні умови для виховання в сімейному оточенні дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Прийомна сім'я – як одна із пріоритетних форм влаштування дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Фахівці Центру забезпечують соціальне супроводження сімей, в ході якого прийомним батькам надається допомога в адаптації прийомної дитини до нових умов проживання, до нової сім’ї, створення психологічного клімату, допомога в вирішенні конфліктів між членами родини. Результатом соціального супроводження є вирішення проблемних питань, які виникають під час перебування дитини в родині та забезпечення виховного процесу.

Протягом звітного періоду під соціальним супроводженням перебувало 10 прийомних сімей в яких виховується 19 дітей , з числа дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування та 1 дитячий будинок сімейного типу, де виховується 8 дітей вищевказаної категорії. Мешкають прийомні родини в таких населених пунктах: смт. Седнів, М-Коцюбинське, Олишівка та сс.. Киїнка Ст.Білоус та Козероги. З вересня 2017 року прийомна родина з с. Редьківка (родина переселенців з зони проведення АТО) переїхали до м. Чернігів.

Сімейний патронат – нова послуга з профілактики соціального сирітства, що передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини в сім'ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин. Протягом 2017 року звернулися дві роди, які виявили бажання стати патронатними вихователями. Крім збору необхідних документів, кандидати в батьки-вихователі та їх помічники проходитимуть навчання, після чого отримають рекомендації щодо влаштування в родину дітей. Дана тема висвітлювалась в газеті «Наш край» (17.09.2017 р.), на сайті Чернігівської РДА.

Особи з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування

Надаються соціальні послуги особам з числа дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування – це особи, які можуть проживати в ПС(до завершення навчання) чи опікунських родинах, навчатися на повному державному забезпеченні в навчальних закладах чи проживати в інших районах але рахуються по первинному обліку Чернігівського району.

Соціальні послуги надаються щодо вибору професії та сприяння вступу до певного навчальних закладів закладу, налагодження соціальних зв’язків, раціонального використання коштів, ведення здорового способу життя.

Загальна кількість осіб даної катерогії, що перебувають на первинному обліку Чернігівського району – 96, з них охоплено соціальними послугами – 64 особи (решта осіб проживає за межами району).

Для забезпечення житлом дітей-сиріт/позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа в районі діє «Програма із забезпечення житлом дітей-сиріт/позбавлених та осіб з їх числа» (на 2016-20рр.) метою якої є підвищення рівня житлового забезпечення статусних дітей та осіб з їх числа шляхом придбання соціального житла за рахунок обласного, районного та сільських бюджетів. На сільські/селищні ради в т.ч. об’єднані територіальні громади надіслані листи з переліком осіб, які отримали даний статус за тією чи іншою сільською радою та перебували на первинному обліку Чернігівського району.

Місцевій владі рекомендовано:

1. Взяти на квартирний облік осіб вищевказаної категорії.

2. При формуванні місцевого бюджету на 2017-2020 роки передбачати фінансування видатків на виконання заходів Програми в межах реальних фінансових можливостей бюджету.

Робота Консультаційного пункту при пологовому відділенні Чернігівської центральної районної лікарні

Актуальною є проблема попередження раннього соціального сирітства, формування засад відповідального батьківства, підтримка майбутніх мам та попередження відмов від новонароджених дітей.

Протягом звітного періоду дві жінки виявили намір відмовитись від новонароджених дітей (з таких населених пунктів: Мньов, Довжик). Після проведеної відповідної соціальної роботи, одна жінка змінила свій намір. Другу жінку позбавлено батьківських прав, а дитина влаштовано до опікунської родини. Основні причини відмов від дітей: психологічна та фізіологічна незрілість, відсутність настанови на материнство, асоціальна поведінка породіллі, відсутність житла та підтримки з боку сім’ї, бідність, небажана вагітність.

Круглі столи, наради, зустрічі

(проведені за ініціативи центру)

1. Центром щоквартально проводяться засідання районної координаційної ради з питань соціального супроводу сімей та осіб, які опинилися в складних життєвих обставинах та комісії з питань захисту прав дітей, де розглядаються питання:

· злісного невиконання батьківських обов'язків;

· недоцільного виконання державних соціальних виплат (в цьому році двом родинам з с. Піски та Серединка призупинені соціальні виплати та були поновлені у зв’язку з виконанням поставлених вимог);

· затвердження плану реабілітації особи, що постраждала від торгівлі людьми (с. Н.Білоус);

· вивчення та аналіз ефективності системи заходів щодо виявлення, обліку та соціального супроводу сімей та осіб;

· визначення пріоритетних напрямків діяльності.

2. 14 травня 2017 року нарада щодо співпраці органів виконавчої влади Чернігівської районної державної адміністрації з реабілітаційними закладами, які діють на території Чернігівського району та здійснюють догляд за одинокими престарілими алко/наркозалежними особами та особами з неврологічними хворобами.

3. 26 травня 2017 року – круглий стіл, присвячений співпраці органів виконавчої влади з волонтерами Корпусу Миру при посольстві США в Україні, які працювали за проектом «Молодіжного розвитку» та перебували в Чернігівському районі протягом березня-травня 2017 року.

Метою зустрічі є налагодження співпраці у сфері професійно-культурного обміну між двома країнами.

4. 16 листопада 2017 року - нарада щодо взаємодії суб’єктів соціальної роботи, з питань вдосконалення соціальної роботи з родинами, що опинилися в складних життєвих обставинах. На захід запрошені сільські та селищні голови, директори шкіл, фахівці із соціальної роботи об’єднаних територіальних громад, керівники управлінь та служб району.

Інформаційно - профілактичні заходи

З метою профілактики негативних явищ та зважаючи на високий рівень захворювання населення області соціально-небезпечними хворобами, проводиться робота по організації та проведенню просвітницько-профілактичних заходів для дітей, молоді різних категорій сімей.

Головна увага зосереджена на формуванні у молоді здорового способу життя, системи життєвих цінностей, надання належної освіти з питань збереження здоров’я та особистої відповідальності за нього.

Проводились заходи з таких питань:

- Березень 2017 року. Тема: Протидія «групам смерті». В соцмережах існують групи, де підлітків схиляють до самогубста. Захід відбувся серед учнів Олишівкої та Ст. Білоуської ЗОШ.

На виконання наказу МОЗ України, лікарі здійснили медичний огляд учнів загальноосвітніх навчальних закладів та виявили дітей, які на своєму тілі мали символічні знаки (сс.Пакуль. Тр.Слобода). Психолог центру оперативно відвідав родини цих дітей та провів роз'яснювальну роботу серед підлітків та їх батьків.

- 18 листопада – «Європейський день захисту дітей від сексуального насилля». Психологом Центру та волонтером Міжнародної громадської організації «Ла-страда» проведено тренінг серед учнів середньої та старшої ланки Ст.Білоуської ЗОШ.

- Профілактика соціально-небезпечних хвороб (ВІЛ/СНІД, туберкульоз, різні види залежностей).

- Протидія торгівлі людьми.

В березні 2017 року відбулася ХІІ Всеукраїнська благодійна акція «Серце до серця», метою якої є збір коштів на придбання медичного обладнання для офтальмологічного відділення Чернігівської обласної дитячої лікарні. Чернігівський районний центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді прийняв активну участь у проведенні благодійної акції та зібрав до благодійного фонду 1493 грн.

Під час літніх канікул в оздоровчому таборі «Зміна» фахівцями Чернігівського обласного та районного центрів проведено інформаційно-розважальний захід, метою якого є пропаганда здорового способу життя серед дітей. В таборі оздоровлюються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування з Чернігівської області. В інтерактивному спілкуванні діти набули знання про здоров’я, шкідливі звички, вчилися мистецтву спілкування.


Робота з особами, що перебувають у конфлікті з законом


Щовівторка фахівцями із соціальної роботи центру надаються соціальні послуги щодо попередження скоєння повторних злочинів підобліковими Чернігівського районного сектору ЧМВ з питань пробації правопорушень та повторних злочинів.

Відповідно до затвердженого Порядку взаємодії, сектор пробації інформує Центр про кількісний, криміногенний та соціально-демографічний склад дітей та молоді, які перебувають у конфлікті із законом, дотримання ними порядку та умов відбування покарань. В свою чергу Центр щоквартально подає до сектору пробації інформацію щодо проведеної роботи з кожною окремою особою та відомості, які характеризують її.


За звітний період соціальною роботою охоплено 41 особа та 3дитини, засуджені до покарань, не пов'язаних з позбавленням волі. Проблеми умовно-засуджених схожі – це переважно безробіття, алкоголізм та несприятливе сімейне оточення.

Проводилась профілактична робота з особами, звільненими з місць позбавлення волі. На Центр надходять повідомлення з виправних закладів, про звільнення осіб даної категорії та повернення їх за вказаною адресою, а також додається інформаційна картка загальних відомостей про особу. Центр, в свою чергу, підтверджує чи заперечує факт повернення за вказаною адресою та інформує про надані соціальні послуги. За звітний період соціальними послугами охоплено 4 звільнених осіб (с. Кархівка, Ст. Білоус, М.Коцюбинське).

Тож, завданням Центру соціальних служб є надання соціально-психологічної підтримки особам , які перебувають у конфлікті з законом, допомога у визначенні проблем та пошуку шляхів їх подолання.


Соціальні партнери


Дієвими партнерами Центру у наданні допомоги родинам, які перебувають в складних життєвих обставинах є громадські організації, зокрема: Чернігівське обласне відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа ЛЖВ», Чернігівська обласна благодійна організація « АРАТТА» та благодійна організація «Теплий дощ» (допомога переселенцям), реабілітаційний центр для бійців АТО «Ресурс» м. Чернігів.


Виготовлення соціальної реклами


В 2017 році Центром розроблено та виготовлено соціальну рекламу на виконання районних цільових програм:

- «Про затвердження цільової соціальної програми протидії ВІЛ/СНІДу на 2015-18 роки у Чернігівському районі» - виготовлено плакати в кількості - 90 шт;

- «Про затвердження районної Програми попередження дитячої безпритульності та бездоглядності розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування на 2017-2021 роки» - виготовлено плакатів в кількості – 45 шт.