back

Запитання - відповідь! Відповідає Чернігівська міжрайонна виконавча дирекція Чернігівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

21 червня 2016

Право на отримання матеріального забезпечення відповідно до Закону України «Про загальнообов»язкове державне соціальне страхуання» від 23.09.1999 р.№ 1105 фізичні особи-підприємці набувають після сплати єдиного внеску. Отже, яким чином здійснити виплату допомоги на поховання у разі смерті фізичної особи-підприємця – платника єдиного внеску?

Для реалізації права на отримання допомоги на поховання фізичної особи-підприємця – платника єдиного внеску допомога повинна надаватись члену її сім’ї або іншій юридичній чи фізичній особі, яка здійснила поховання (стаття 27 Закону №1105). У цьому випадку допомога надається і у разі якщо на момент смерті фізичної особи – платника єдиного внеску ще не настав строк сплати єдиного внеску, і враховуючи об'єктивні причини вже не буде сплачено.

Надання допомоги на поховання повинно здійснюватися у відповідності до норм Порядку надання матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності застрахованим особам у разі ліквідації (реорганізації) підприємства, установи, організації, припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця, що має найманих працівників, затвердженого постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 03.04.2012 № 16 за місцем його реєстрації.

За інформацією Чернігівської міжрайонної виконавчої дирекції обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності