back

ЗАПИТАННЯ - ВІДПОВІДЬ

16 лютого 2016

Застрахована особа надала до бухгалтерії листок непрацездатності за період з 22.01.2016 по 29.01.2016. Який розрахунковий період для даного випадку, якщо жінка до 24.08.2015 року (включно) перебувала у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку?

Згідно п. 25 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ № 1266 від 26.09.2001 (в редакції постанови КМУ від 26.06.2015 № 439) (далі Порядок № 1266) розрахунковим періодом, за який обчислюється середня заробітна плата, є 12 календарних місяців перебування у трудових відносинах (з першого до першого числа) за останнім основним місцем роботи застрахованої особи, що передують місяцю, в якому настав страховий випадок; для осіб, у яких через деякий час погіршився стан здоров’я у зв’язку з раніше отриманим ушкодженням здоров’я внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, - перед настанням тимчасової непрацездатності.

Згідно п. 3 Порядку № 1266 середньоденна заробітна плата (дохід, грошове забезпечення) обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) заробітної плати (доходу, грошового забезпечення), на яку нарахований єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та/або страхові внески на відповідні види загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі - єдиний внесок та/або страхові внески), на кількість календарних днів зайнятості (відповідно до видів страхування - період перебування у трудових відносинах, виконання робіт (послуг) за цивільно-правовими договорами, проходження служби, провадження підприємницької або іншої діяльності, пов’язаної з отриманням доходу безпосередньо від такої діяльності) у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин, - тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком, відпустка без збереження заробітної плати.

Місяці розрахункового періоду (з першого до першого числа), в яких застрахована особа не працювала з поважних причин, виключаються з розрахункового періоду.

В даному випадку розрахунковим періодом для оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів підприємства та для нарахування допомоги по тимчасовій непрацездатності є період з 01 січня по 31 грудня 2015 року включно (без урахування календарних днів з 01 січня по 24 серпня 2015 року (включно), коли жінка не відпрацювала з поважної причини: вона перебувала у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку).

Страховий стаж застрахованої особи у розрахунковому періоді відповідно до чинного законодавства складає більше шести місяців, таким чином обмеження розміром мінімальної заробітної плати, що передбачено п.29 Порядку № 1266, не застосовується.

За інформацією ФСС з ТВП