back

Як здійснити обчислення середньої заробітної плати для розрахунку страхової виплати застрахованій особі, яка була призвана на військову службу за призовом і за якою зберігався середній заробіток?

24 листопада 2015

Відповідно до пункту 3 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу), затвердженого постановою КМУ від 26 вересня 2001 року № 1266 середньоденна заробітна плата обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) заробітної плати, на яку нарахований єдиний внесок, на кількість календарних днів зайнятості у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин (тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком, відпустка без збереження заробітної плати).

Місяці розрахункового періоду (з першого до першого числа), в яких застрахована особа не працювала з поважних причин, виключаються з розрахункового періоду.

Період військової служби застрахованої особи за призовом під час мобілізації на особливий період вважається не відпрацьованим з поважної причини. (Роз»яснення Мінсоцполітики від 31.07.2015 №445/18/99-15). Тому, якщо деякі місяці та дні розрахункового періоду застрахована особа не працювала із зазначеної поважної причини, ці місяці та дні виключати із розрахункового періоду. У випадку коли застрахована особа не працювала всі місяці розрахункового періоду, тоді середня заробітна плата визначається виходячи з тарифної ставки (посадового окладу) встановленої на день настання страхового випадку. Якщо тарифна ставка (посадовий оклад) не встановлюється, розрахунок проводиться виходячи з розміру мінімальної заробітної плати, встановленого законом на день настання страхового випадку.

Чернігівська міжрайонна виконавча дирекція обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності