back

Особливості розірвання шлюбу подружжя, один з якого визнаний безвісно відсутнім або оголошений померлим

20 листопада 2015

Нормами чинного Сімейного кодексу України передбачено, що шлюб між особами припиняється внаслідок смерті одного з подружжя чи оголошення його померлим або внаслідок його розірвання. Водночас, розірвання шлюбу органами державної реєстрації актів цивільного стану може здійснюватись як за спільною заявою подружжя, яке не має дітей, відповідно до ст. 106 СК України, так і за заявою одного з подружжя у випадках, передбачених ст. 107 СК України.

Відповідно до ст. 107 СК України шлюб розривається органом державної реєстрації актів цивільного стану за заявою одного із подружжя, якщо другий із подружжя:

1) визнаний безвісно відсутнім;

2) визнаний недієздатним.

Шлюб розривається незалежно від наявності між подружжям майнового спору.

Визнання особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою здійснюється виключно в судовому порядку.

Цивільним кодексом України передбачено, що фізична особа може бути визнана судом безвісно відсутньою, якщо протягом одного року в місці її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування.

Фізична особа може бути оголошена судом померлою, якщо у місці її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування протягом трьох років, а якщо вона пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку, - протягом шести місяців, а за можливості вважати фізичну особу загиблою від певного нещасного випадку або інших обставин внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру - протягом одного місяця після завершення роботи спеціальної комісії, утвореної внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

Фізична особа оголошується померлою від дня набрання законної сили рішенням суду про це.

Державна реєстрація розірвання шлюбу з вищезазначеними особами проводиться на підставі заявою другого з подружжя про розірвання шлюбу, яка подається до відповідного відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем його проживання при пред`явленні паспорта або іншого паспортного документу особи

.

До заяви додаються :

• свідоцтво про шлюб

• копія рішення суду (витяг з рішення суду) про визнання другого з подружжя безвісно відсутнім або оголошення померлим.

У такому випадку шлюб вважається припиненим у день державної реєстрації розірвання шлюбу.

Водночас, у житті виникають випадки, коли особа, оголошена померлою чи визнана безвісно відсутньою з`являється або стає відомо про місце її перебування. Так, нормами чинного законодавства передбачено, що якщо той з подружжя, який у судовому порядку був оголошений померлим, з'явився або якщо одержано відомості про місце його перебування, суд скасовує рішення про оголошення його померлим.

Якщо смерть особи, оголошеної судом померлою, була зареєстрована в органах державної реєстрації актів цивільного стану, а другий з подружжя не уклав новий шлюб, то шлюб вважатиметься поновленим тільки після анулювання актового запису про смерть на підставі рішення суду. Якщо смерть особи, оголошеної судом померлою, не була зареєстрована в органах державної реєстрації актів цивільного стану, то шлюб не вважається припиненим. Якщо ж другий із подружжя зареєстрував повторний шлюб, той із подружжя, щодо якого було скасовано рішення суду про оголошення його померлим та анульовано актовий запис про смерть, може оформити розірвання шлюбу на загальних підставах.

Якщо один із подружжя був визнаний у судовому порядку безвісно відсутнім і за цієї підстави шлюб з ним було розірвано, то в разі його з'явлення і скасування рішення суду про визнання цієї особи безвісно відсутньою шлюб може бути поновлений відділом державної реєстрації актів цивільного стану тільки за спільною заявою подружжя. Анулювання актового запису про розірвання шлюбу проводиться відділом державної реєстрації актів цивільного стану, у якому зберігається актовий запис, тільки за наявності рішення суду про скасування попереднього рішення суду про визнання цієї особи безвісно відсутньою. Водночас, законодавством передбачено, що шлюб не може бути поновлений, якщо другий із подружжя особи, визнаної безвісно відсутньою, зареєстрував новий шлюб. У цьому разі той із подружжя, який з'явився, вправі одержати або витребувати свідоцтво про розірвання шлюбу від відділу державної реєстрації актів цивільного стану, у якому було зареєстровано розірвання шлюбу.