back

Порядок отримання витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян

19 листопада 2015

Відповідно до діючого законодавства України у кожному відділі державної реєстрації актів цивільного стану забезпечується ведення Державного реєстру актів цивільного стану громадян.

Реєстр – це єдина комп'ютерна база даних про акти цивільного стану, внесені до них зміни і доповнення, видачу свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану та витягів з Реєстру.

Згідно «Порядку ведення Державного реєстру актів цивільного стану громадян», затвердженого Постановою Кабінету міністрів України від 22.07.2007 року № 1064 кожна фізична особа по досягненні 16-річного віку має право на отримання витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян стосовно відомостей про себе та про своїх родичів за умови пред'явлення паспорта або паспортного документа і документів, що підтверджують родинні стосунки.

Так, витяг з Реєстру про державну реєстрацію народження дитини видається:

• батькам та усиновлювачам (незалежно від віку дитини);

• опікунам, піклувальникам;

• адміністрації закладу охорони здоров'я, навчального або іншого дитячого закладу, де постійно перебуває дитина. У цьому разі зазначений витяг представникові відповідного закладу видається за умови пред'явлення ним довіреності, паспорта або паспортного документа.

В той же час слід зазначити, що батькові, матері, усиновлювачеві дитини, які позбавлені батьківських прав, витяг про державну реєстрацію народження дитини не видається.

Витяг з Реєстру про державну реєстрацію смерті видається:

• другому з подружжя, а також батькам, дітям, братам, сестрам, онукам, дідові, бабі та іншим родичам померлої особи за умови пред'явлення ними паспорта або паспортного документа і документів, що підтверджують родинні чи сімейні стосунки;

• спадкоємцям померлої особи, якщо родинні стосунки та/або право на спадкування підтверджуються документально, за умови пред'явлення паспорта або паспортного документа;

• особі, що згідно з договором особистого страхування життя, укладеним у фінансовій установі, утвореній відповідно до Закону України "Про страхування", є вигодонабувачем, за умови пред'явлення договору, паспорта або паспортного документа;

• особі, що згідно із спадковим договором є вигодонабувачем, за умови пред'явлення договору, паспорта або паспортного документа.

Таким чином, право особи на отримання витягу з Реєстру має бути в обов`язково підтверджено документально.

Крім цього, право на отримання витягу мають представники фізичної особи.

Нормами чинного законодавства встановлено, що особа має право звернутися за витягом з Реєстру незалежно від місця її проживання та місця державної реєстрації акту цивільного стану. Для отримання витягу з Реєстру реєстраторові подається заява, у якій зазначається одна з таких відомостей про фізичну особу, щодо відомостей про яку видається витяг з Реєстру:

прізвище, ім'я та по батькові, дата та місце народження особи, щодо відомостей про яку отримано запит;

серія і номер свідоцтва про державну реєстрацію відповідного акта цивільного стану, дата його видачі;

реєстраційний номер, за яким зареєстровано внесення відомостей про акт цивільного стану.

До заяви додається документ про внесення плати за видачу витягу з Реєстру.

На даний час плата за видачу витягу з Реєстру становить 73 гривні.

В той же час законодавством визначено право осіб на безоплатне отримання витягу з Реєстру. Щодо фізичних осіб то, зокрема, право на безоплатне отримання витягу з Реєстру мають:

• особи, що проживають за кордоном, стосовно яких державна реєстрація актів цивільного стану проведена відповідними органами державної реєстрації, у разі надходження письмових запитів і надіслання витягу до компетентних органів іноземних держав для вручення його заявникові;

• особи, що звернулися за видачею витягу про те, що державна реєстрація народження проведена відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України (одинокі матері);

• особи, що звернулися за видачею витягу для отримання допомоги у зв'язку з народженням дитини, а також для отримання допомоги на поховання.

Рішення про видачу витягу чи про відмову у видачі витягу із зазначенням причин такої відмови приймається реєстратором в день надходження відповідно заяви. Відмова у видачі витягу з Реєстру може бути оскаржена в судовому порядку.