back

Як зареєструвати народження дитини в органах державної реєстрації актів цивільного стану, якщо пропущено термін державної реєстрації народження.

12 листопада 2015

Відповідно до Конвенції про права дитини від 20 листопада 1989 року дитина має бути зареєстрована одразу ж після народження і з моменту народження має право на ім’я і набуття громадянства.

З метою реалізації прав дитини, закріплених у зазначеній Конвенції, статтею 144 Сімейного кодексу України передбачено, що батьки зобов’язані невідкладно, але не пізніше одного місяця від дня народження дитини, зареєструвати народження дитини в органі державної реєстрації актів цивільного стану.

Невиконання даної законодавчої норми є підставою для притягнення батьків до адміністративної відповідальності. Так, відповідно до ст. 212-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення несвоєчасна без поважної причини реєстрація батьками народження дитини в державних органах реєстрації актів цивільного стану тягне за собою накладення штрафу від 1 до 3 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто від 17 до 51 грн. В той же час, наявність поважних причин несвоєчасної реєстрації народження дитини має бути підтверджено документально.

Одразу слід зазначити, що державна реєстрація народження з порушенням місячного терміну, проте до досягнення дитиною одного року, проводиться на загальних підставах.

Державна ж реєстрація народження дитини, яка досягла одного року і більше має деякі особливості.

Відповідно до пункту 24 глави 1 Розділу ІІІ Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, якщо заява про державну реєстрацію народження дитини, яка досягла одного року і більше, надійшла після закінчення одного року з дня народження дитини і до досягнення нею 16 років, то державна реєстрація народження проводиться відділом державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання дитини на загальних підставах (за заявою будь-кого з осіб, визначених статтею 144 Сімейного кодексу України, але після перевірки наявності державної реєстрації народження за місцем народження дитини, за місцем проживання батьків дитини на момент її народження або за даними Державного реєстру актів цивільного стану громадян). Дана перевірка органами державної реєстрації актів цивільного стану проводиться з метою уникнення випадків повторної реєстрації народження дитини.

До відповідної заяви додаються наступні документи:

• один із медичних документів, передбачених у пункті 2 глави 1 Розділу III Правил, що підтверджують факт народження дитини та походження дитини від матері;

• медична довідка про перебування дитини під наглядом лікувального закладу;

• довідка з місця проживання дитини. За відсутності такої довідки дані про місце проживання дитини можуть бути підтверджені паспортом або паспортним документом одного з батьків чи законних представників дитини;

• документи, що підтверджують походження дитини (свідоцтво про шлюб, заява про визнання батьківства).

Складений актовий запис про народження із зазначенням після порядкового номера: "Державна реєстрація з пропуском строку" включається до книги поновлених актових записів про народження.

У разі досягнення дитиною 16 років державна реєстрація її народження може проводитися за її особистою заявою з пред'явленням паспорта та відповідно до законодавства, яке регулює порядок поновлення актових записів цивільного стану.

Так, відповідно до п.3.6 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, державна реєстрація народження дитини, яка досягла 16 років, але актовий запис про народження не був своєчасно складений, може бути проведена за її письмовою заявою з пред'явленням паспорта при складанні висновку. Складений актовий запис про народження із зазначенням після порядкового номера: "Державна реєстрація з пропуском строку" також включається до книги поновлених актових записів про народження.

У тих випадках, коли внаслідок перевірки заяви про поновлення актового запису про народження з'ясувалось, що народження заявника не реєструвалось, відділ державної реєстрації актів цивільного стану (дипломатичне представництво чи консульська установа України) проводить державну реєстрацію народження з пропуском строку. При цьому від заявника додаткової заяви не вимагається.

В будь-якому випадку слід пам’ятати, що державна реєстрація народження дитини є правовстановлюючим юридичним фактом, що тягне за собою виникнення певних прав як у дитини, зокрема, право на ім’я (прізвище, ім’я, по батькові), так і у батьків. Адже без державної реєстрації народження дитини та отримання свідоцтва про народження неможливо отримати відповідні соціальні виплати на дитину, зареєструвати місце її проживання та інше. Своєчасна реєстрація народження дитини є гарантією уникнення багатьох подібних проблем у майбутньому.