back

Як обчислюється середній дохід для розрахунку виплат по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах для добровільно застрахованих осіб?

16 листопада 2015

Розрахунковим періодом, за який обчислюється середній дохід є 12 календарних місяців, що передують місяцю настання страхового випадку.

Якщо у розрахунковому періоді перед настанням страхового випадку застрахована особа з поважних причин не мала доходу, середній дохід обчислюється виходячи з розміру мінімальної заробітної плати, встановленого законом на день настання страхового випадку. При цьому норма Порядку щодо виключення з розрахункового періоду відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком і відпустка без збереження заробітної плати як поважної причини не стосується добровільно застрахованих осіб, оскільки на цих осіб не поширюються норми трудового законодавства.

Обчислення середньоденного доходу здійснюється відповідно до пункту 3 Порядку – виходячи з нарахованого за розрахунковий період доходу, на який нарахований єдиний внесок на загальнообов»язкове державне соціальне страхування, на кількість календарних днів зайнятості у розрахунковому періоді.

При цьому слід врахувати те, що у випадках добровільного страхування за загальнообов»язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку із тимчасовою втратою працездатності правовідносини за таким страхуванням врегульовуються договірними зобов’язаннями та розпочинаються з дня укладання відповідного договору, а тому норма пункту 3 Порядку застосовується в періоді дії договору про добровільне страхування.

Для розрахунку виплат за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності добровільно застрахованим особам, які протягом дванадцяти місяців перед настанням страхового випадку за даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування мають страховий стаж менше шести місяців, середній дохід обчислюється:

для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності - виходячи з розміру мінімальної заробітної плати на день настання страхового випадку;

для розрахунку допомоги по вагітності та пологах - виходячи з розміру доходу, на який нараховано єдиний внесок, але не вище двократного розміру мінімальної заробітної плати у місяці настання страхового випадку.

Чернігівська міжрайонна виконавча
дирекція обласного відділення Фонду
соціального страхування з
тимчасової втрати працездатності