back

Обчислення страхового стажу для визначення розміру лікарняних

22 вересня 2015

Що означає поняття страховий стаж. Ідеться про період, протягом якого особа підлягає страхуванню у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та за який щомісяця сплачено нею та роботодавцем або тільки нею страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Окрім того до стажу включають періоди:

- відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею до 3-х років;

- отримання виплат за окремими видами соцстрахування, окрім пенсій усіх видів.

Страховий стаж обчислюють за даними персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов»язкового державного соціального страхування.

У разі прийняття на роботу нового працівника, який до 01.01.2011 року (за даними трудової книжки) не накопичив страхового стажу вісім років, одразу попросити довідку для підтвердження стажу на підставі даних із Держреєстру, яка видається органами ПФУ. Тоді, в разі хвороби працівника завжди буде відомий стаж, до якого потрібно додавати власні дані щодо стажу працівника з урахуванням Звіту з ЄСВ.

Страховий стаж обчислюють у місяцях, і якщо сума сплачених за відповідний місяць страхових внесків менша ніж мінімальний страховий внесок, цей період зараховують до страхового стажу за формулою:

ТП=Св:В.

Де: ТП – тривалість періоду, що зараховується до страхового стажу та визначається в місяцях;

Св – сума єдиного внеску на загальнообов»язкове державне соціальне страхування за відповідний місяць;

В – мінімальний розмір страхового внеску за відповідний місяць.

Всі роботодавці мусять сплачувати єдиний внесок за повністю відпрацьовані працівниками місяці не менше ніж мінімальна заробітна плата. Але, як відомо, роботодавець лише донараховує внесок із мінімалки, але не утримує з працівника. А отже той факт, що роботодавець нараховує внесок із мінімальної зарплати, не означає, що весь такий місяць повністю увійде до страхового стажу. Насправді тут спрацьовує вищенаведена формула.

Чернігівська міжрайонна виконавча дирекція обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності