back

Оплата листків непрацездатності по вагітності та пологах

23 червня 2015

Згідно роз’яснення Міністерства соціальної політики надаємо порядок щодо застосування норми частини другої статті 26 Закону України «Про загальнообов’язкове соціальне страхування».

Відповідно до частини другої статті 26 Закону України «Про загальнообов’язкове соціальне страхування» (далі – Закону) сума допомоги по вагітності та пологах у розрахунку на місяць не повинна перевищувати розміру максимальної величини бази нарахованого єдиного внеску, з якої сплачувалися страхові внески до Фонду та не може бути меншою, ніж розмір мінімальної заробітної плати, встановлений на час настання страхового випадку.

У разі, коли сума допомоги по вагітності та пологах у розрахунку на місяць є меншою за розмір мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку, необхідно здійснювати доплату до суми допомоги до рівня мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.

Крім того, відповідно до частини п’ятої статті 8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску за загальнообов’язкове державне соціальне страхування» у разі якщо база нарахування єдиного внеску (крім винагороди за цивільно-правовими договорами) не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), сума єдиного внеску розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід) та ставки єдиного внеску, встановленої для відповідної категорії платника.

Враховуючи зазначене, норма частини другої статті 26 Закону може застосовуватись як у випадках повної зайнятості, так і у випадках неповної зайнятості застрахованої особи.

Крім того, виходячи зі змісту частини другої статті 26 Закону України «Про загальнообов’язкове соціальне страхування» сума допомоги по вагітності та пологах у розрахунку на місяць не повинна перевищувати розміру максимальної величини бази нараховання єдиного внеску, встановленої на час настання страхового випадку.

При визначенні суми допомоги по вагітності та пологах у розрахунку на місяць застосовується середньомісячна кількість календарних днів -30,44.

Слід зазначити, що застосування середньомісячної кількості календарних днів (30,44) на сьогодні також передбачено для визначення максимальної суми заробітної плати, з якої сплачуються страхові внески, в розрахунку на один день, при обчисленні допомоги по вагітності та пологах (пункт 14 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення)) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постаною кабінету Міністрів України від 26.09.2001 № 1266).

Ніна Федько, директор Чернігівської міжрайонної виконавчої дирекції