back

Презентація доробку краєзнавців Чернігівського району

08 травня 2015

6 травня, напередодні Дня Перемоги над нацизмом у Європі, в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. В.Г. Короленка відбулась презентація книги «Літопис доль та днів минулих. Книга 2». У виданні зібрано багато унікальних і досі невідомих фактів про події вересня 1941-го та 1943 років, відновлено призабуті імена з історії Чернігівського району. Уперше друкується уточнена і розширена інформація майже про 2,5 тисячі імен воїнів, чиї прізвища викарбувані на сільських пам’ятниках, розміщено тексти нагородних листів на воїнів, які виявили мужність і героїзм у боях за села району під час звільнення їх від нацистських окупантів, описано спомини очевидців, розповіді про людей, які допомагали воїнам або впродовж років вшановували пам’ять загиблих.

Зміст книги представив один із упорядників презентованого видання, голова Чернігівської районної організації краєзнавців Андрій Курданов. Він зазначив, що книга присвячена пам’яті відомого пошуковця Володимира Денисовича Драгунова, який у 70 – 90-х роках ХХ ст. очолював обласний штаб «Пошук». Завдяки його діяльності тисячі сімей дізналися, де поховані їхні рідні: з усіх куточків колишнього Радянського Союзу до Чернігова йшли листи і їхали люди. Картотека полковника Драгунова нараховувала тисячі імен. І нині сучасні пошуковці самовіддано продовжують справу полковника Драгунова. Свою розповідь А. Курданов ілюстрував слайдами та відеороліками.

Спогадами та першими враженнями від книги поділилися журналісти Ганна Адруг-Дараган, Віктор Береговий, Лариса Махіна, Наталія Бушай, директор Чернігівського історичного музею ім. В.В. Тарновського Сергій Лаєвський, науковий співробітник Українського інституту національної пам’яті Сергій Горобець, начальник відділу культури і туризму ЧРДА Світлана Шкуропат, поетеса та громадська діячка Надія Галковська. Щирими оплесками і квітами привітали присутні ветеранів війни – народного художника України Анатолія Шкурка та військового льотчика, полковника Василя Казанцева.

Побажав усім миру, здоров’я та подальших творчих успіхів голова правління Чернігівської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, президент клубу «Краєзнавець», директор Інституту історії, етнології та правознавства імені О.М. Лазаревського ЧНПУ ім. Т.Г. Шевченка, професор Олександр Коваленко.

За інформацією ЧОУНБ ім. Короленка та відділу культури і туризму Чернігівської райдержадміністрації