Нові правила призначення і нарахування субсидій

 

Все про зміни у виплаті субсидій та пільг на житлово-комунальні послуги, які починають діяти з 1 жовтня 2019 року

 

Запитання - відповіді

Хто має право на отримання субсидії?

Кожна українська родина чи окремо взята людина, чий невисокий рівень доходів не дає змоги самотужки заплатити за комунальні послуги. А також ті люди, які орендують житло на підставі договору найму (оренди) житла. Субсидія розраховується виходячи з кількості зареєстрованих у будинку (квартирі) осіб і оформлюється на будь- кого з членів сім’ї.

Які документи потрібні для подання на субсидію?

Заява та Декларація.

Куди і як подаються документи на оформлення субсидії?

Заповнені Заяву і Декларацію Ви можете надіслати поштою або особисто звернутися до сільської (селищної) ради або управління соціального захисту населення Чернігівської райдержадміністрації за адресою: м. Чернігів, проспект Миру, 116,а, каб.2, тел. 724-104.

Чи можуть громадяни надсилати заяви та декларації в електронній формі?

Заява та декларація можуть бути надіслані до управління соціального захисту населення Чернігівської райдержадміністрації за місцем реєстрації заявника (орендарі - за місцем проживання) в електронній формі через офіційний веб-портал Мінсоцполітики або інтегровані з ним інформаційні системи органів виконавчої влади та місцевого самоврядування з накладенням електронного цифрового або електронного підпису, створеного шляхом додавання до заяви в електронній формі ідентифікаційних даних декларанта, підтверджених у процесі автентифікації з використанням електронної системи ідентифікації, що використовує базу клієнтських даних банків.

У разі отримання надісланих з використанням засобів телекомунікаційних систем заяви та декларації, в яких відсутній електронний цифровий або електронний підпис із застосуванням електронної системи ідентифікації, що використовує базу клієнтських даних банків, субсидія призначається лише після підпису зазначених документів у місячний строк, зокрема під час складання акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства. У разі непідписання в зазначений строк заяви і декларації подаються нові заява і декларація.

В кожну поштову скриньку жителів району були вкинуті інформаційні матеріали щодо підвищення ціни на газ разом із заявою та декларацією.

Чи потрібно заповнювати заяву та декларацію, якщо сім’я вже користується субсидією на житлово-комунальні послуги?

Домогосподарствам, які одержували субсидію впродовж опалювального сезону 2015-2016 р.р. та ті, які вже одержують її зараз, отримували нульову під час неопалювального сезону, жодних документів (заяв та декларацій) подавати не потрібно.

Які обставини можуть вплинути на отримання житлової субсидії?

У разі зміни складу осіб, які зареєстровані (фактично проживають), джерела доходу, переліку отримання житлово-комунальних послуг, придбання майна, товарів або послуг на суму, що перевищує 50 тис. грн. необхідно протягом місяця повідомити управління соціального захисту населення Чернігівської райдержадміністрації.

З якого періоду призначається субсидія на оплату житлово-комунальних послуг отримувачам субсидії на придбання скрапленого газу та твердого палива, які отримували її у 2015 році, а на 2016 рік субсидія не була призначена до набрання чинності постанови Кабінету Міністрів України від 27.04.2016 р. № 319?

Субсидія для відшкодування витрат на придбання твердого палива та скрапленого газу, як і раніше, призначається на календарний рік. Постановою Кабінету Міністрів України від 27.04.2016 р. № 319 скасовано норму стосовно призначення субсидії на придбання твердого палива та скрапленого газу на наступний період без звернення громадян. У зв’язку з цим, якщо субсидія на придбання твердого палива і скрапленого газу особам, які отримували субсидію у 2015 році, не призначена на 2016 рік, до набрання чинності зазначеної постанови, для її призначення має бути подана заява та декларація. При цьому субсидія на оплату житлово-комунальних послуг розраховується з січня 2016 року.

Який механізм продовження субсидії у разі смерті особи, якій призначено субсидію?

Відповідно до п.14 Положення про зміни у складі зареєстрованих осіб має повідомляти громадянин, якому призначено житлову субсидію.

У разі смерті особи, якій було призначено субсидію, надання субсидії не припиняється до закінчення опалювального (неопалювального) періоду за умови, що у житловому приміщенні (будинку) зареєстровані інші особи, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги (п.6 Положення).

На наступний період субсидія призначається на підставі заяви, поданої однією з осіб зі складу зареєстрованих.

Така заява може подана і раніше – до закінчення терміну дії раніше призначеної субсидії.

03.10.2016

Щодо оформлення субсидій

02 вересня 2015 року відбулась нарада щодо оформлення житлових субсидій за участю представників управління соціального захисту населення райдержадміністрації та поштових відділень Чернігівського району, які в подальшому надаватимуть кваліфіковану консультацію громадянам.

Всю необхідну інформацію про оформлення житлових субсидій можна отримати, звернувшись до листонош. Працівники поштових відділень допоможуть правильно заповнити всі документи та відправити їх до управління соціального захисту населення.

За інформацією управління соціального захисту населення райдержадміністрації

Порядок надання пільг окремим категоріям громадяня з урахуванням доходів сім’ї

завантажити

Увага! Зразки заповнення заяви та декларації для отримання житлової субсидії

На брифінгу в ОДА для засобів масової інформації було висловлено пропозицію щодо розміщення на офіційному веб-сайті обласної державної адміністрації зразків заповнення заяви та декларації для отримання житлової субсидії.

Оформлюючи необхідні для призначення субсидії документи, слід пам’ятати, що всі їх розділи та графи мають бути заповнені. Відомості, вказані споживачем, будуть перевірятися вже після призначення субсидії. У разі виявлення неповної чи неправдивої інформації споживача позбавлять виплат і змусять компенсувати їх державі у подвійному розмірі.

Зразок заповнення заяви для отримання житлової субсидії

Зразок заповнення декларації для отримання житлової субсидії

 

Увага! Як оформити субсидію. Інструкції, поради як заповнити зразки документів

 

В Україні діє програма державної допомоги на оплату житлово-комунальних послуг, яка надається безготівково, у вигляді житлових субсидій.

Пропонуємо Вам використати право на зменшення витрат на оплату житлово-комунальних послуг. Для цього потрібно звернутися до управління соціального захисту населення за місцем Вашої реєстрації (за фактичним місцем проживання - для осіб, які орендують житло) щодо призначення житлової субсидії.

Звертаємо увагу, що з 1 травня 2015 року суттєво спрощено порядок призначення субсидій і форми Заяви та Декларації, що подаються.

Надаємо Вам бланки Заяви та Декларації, які Ви можете заповнити і надати (або надіслати поштою) до управління соціального захисту населення.

ЗАЯВА про призначення житлової субсидії

ДЕКЛАРАЦІЯ про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії

Інструкція про порядок заповнення бланку Заяви про призначення житлової субсидії

Якщо Ви отримували субсидію протягом опалювального періоду 2014/2015 років, субсидія на наступний період призначається на підставі раніше поданих документів, без необхідності повторного звернення до управління соціального захисту населення та подання Заяви та Декларації.

Якщо у Вас виникнуть додаткові питання, то відповіді на них Ви можете отримати у місцевому управління соціального захисту населення за телефонами, згідно списку або за телефоном Урядової «гарячої лінії» 0 800 507 309.

Також Ви можете дізнатися більше про програму житлових субсидій на сайті Міністерства соціальної політики України mlsp.gov.ua, Департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації upsz.cg.gov.ua.

Телефон гарячої лінії відділу адресних соціальних виплат управління соціального захисту населення Чернігівської району (0462) 724-104, адреса: 14028, м. Чернігів, просп. Миру, 116-А

Інформаційна довідка до постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2015 № 106 „Про удосконалення порядку надання житлових субсидій”

Методичні рекомендації щодо застосування окремих норм постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2015 № 106 „Про удосконалення порядку надання житлових субсидій”