back

Соціальні гарантії для учасників бойових дій та членів родин загиблих в АТО воїнів

18 листопада 2014

Ухвалені зміни Верховною Радою України до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»:

до учасників бойових дій віднесено військовослужбовців, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції, а також працівників підприємств, установ, організацій, які залучалися та брали безпосередню участь в антитерористичній операції в районах її проведення.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 р. № 413 рішення про надання статусу учасника бойових дій приймається міжвідомчою комісією, яка утворюється Державною службою у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції. Отриманий статус підтверджується посвідченням учасника бойових дій.

Згідно з Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» учасник бойових дій має право, зокрема, на такі пільги:

– безоплатне забезпечення санаторно-курортним лікуванням або компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування;

– 75-процентну знижку плати за житло, житлово-комунальні послуги або тверде паливо (за відсутності центрального опалення);

– безплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту.

Такі ж види пільг, але в розмірі 50-процентів, матимуть члени родин загиблих в АТО, за наявності встановленого статусу члена сім’ї загиблого та відповідного посвідчення.

За інформацією управління соціального захисту населення райдержадміністрації