10 квітня 2014

ЗВІТ про стан функціонування закладів позашкільної освіти району

У 2018 році у районі функціонує 2 позашкільні навчальні заклади: КПНЗ «Будинок школяра» та «Центр туристично-краєзнавчої творчості» Чернігівської районної ради Чернігівської області, які забезпечують дітям можливість у вільний час розвивати та поглиблювати свої здібності, цілеспрямовано та повноцінно організувати свій вільний час.

Робота закладів позашкільної освіти спрямовується на створення рівного доступу до отримання дітьми району якісної позашкільної освіти, поліпшення матеріально-технічної та навчальної бази, забезпечення формування інтелектуального потенціалу району шляхом створення оптимальних умов для виявлення обдарованої молоді і надання їй підтримки у розвитку творчого потенціалу, самореалізації такої молоді та її постійного духовного самовдосконалення. Постійно ведеться робота з модернізації змісту та форм навчально-виховної роботи. Мережа гуртків у позашкільних навчальних закладах постійно оновлюється відповідно до інтересів дітей та запитів їх батьків.

Станом на 01 вересня 2018 року в районі показник залучення дітей до роботи у гуртках та секціях системи позашкілля становить 52,3% від загальної кількості учнів, позашкільну освіту здобувають 1402 дітей шкільного віку. Будинок школяра та Центр туристично-краєзнавчої творчості охопили позашкільною освітою у 45 гуртках 944 дітей (35,2% учнівської молоді). Окрім того, в освітніх закладах району працюють гуртки районної дитячо-юнацької спортивної школи, у секціях займається 11,3% учнівської молоді (303 дітей), та позашкільні установи обласного підпорядкування: комунальні позашкільні навчальні заклади «Центр науково-технічної творчості», «Станція юних натуралістів», які охопили позашкільною діяльністю 53 дитини, що становить 2% від загальної кількості учнів. Центр дозвіллі Киїнської сільської ради організовує роботу вокально-хорового гуртка (керівник Ганна Опанасенко), який відвідують 40 дітей шкільного віку (1,5%), хореографічний гурток (керівник Ірина Гаврусенко) та гурток духового оркестру (керівник Лідія Плоска), які функціонують на базі Киїнської загальноосвітньої школи та викладаються працівниками галузі культури району, охопили позаурочною діяльністю 62 дитини (2,3%).

Мережа гуртків позашкільних навчальних закладів системи освіти щорічно розширюється. За останні п'ять років охоплення позашкільною освітою дітей відповідного віку зросло на 13,1%. Навчанням та вихованням охоплено 421 учень у 25 гуртках Центру туристично-краєзнавчої творчості та 523 учні у 32 гуртках Будинку школяра. Це становить 35,2% від загальної кількості дітей шкільного віку, що на 0,3 % більше у порівнянні з минулим роком, що свідчить про результативну роботу закладів щодо збереження та розширення контингенту вихованців та ефективність виконання навчальних програм.

Гуртки позашкільних навчальних закладів функціонують у 22 закладах загальної середньої освіти району: від Будинку школяра у 14, від Центру туристично-краєзнавчої творчості – у 13 школах.

З метою забезпечення доступності позашкільної освіти гуртки працюють у сільській місцевості та відповідають профілям закладів: працюють за художньо-естетичним, науково-технічним, еколого-натуралістичним, соціально-реабілітаційним, гуманітарним, науково-дослідницьким, еколого-краєзнавчим та туристично-краєзнавчим напрямами. Для цілісного розвитку особистості, виявляються і підтримуються талановиті і обдаровані діти, забезпечується участь гуртківців у масових заходах шкіл, районних та обласних конкурсах, виставках, акціях та фестивалях.

Щорічно проводиться аналіз доцільності збереження гуртків та наповнюваності груп. Здійснюється щорічний моніторинг охоплення дітей позашкільною освітою за напрямками виховання та з урахуванням соціального статусу дітей. Крім освітніх функцій, позашкільний навчальний заклад виконує соціальну роботу: залучає до занять у гуртках дітей соціально-незахищених категорій. У 2018 році у гуртках і творчих об’єднаннях займається 134 таких учні, 14,2% від загальної кількості вихованців закладів позашкільної освіти, в тому числі: діти сироти та під опікою – 13 вихованців, дітей із багатодітних сімей - 30, із сімей учасників АТО - 13, дітей із особливими освітніми потребами - 6, вихованців, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС - 69.

Гурткові заняття проводяться згідно з розкладом занять, відповідно робочого навчального плану. Навчальний процес здійснюється на основі типових навчальних програм, які відповідають нахилам та уподобанням вихованців і вимогам сучасності та затверджені Міністерством освіти і науки України. Тривалість занять відповідає санітарно-гігієнічним нормам, відповідно віку вихованців. Середня наповнюваність груп – 16,8 учнів у Центрі туристично-краєзнавчої творчості та 16,3 учні в гуртках Будинку школяра.

Позашкільні навчальні заклади у повній мірі укомплектовані педагогічними кадрами. У Центрі туристично-краєзнавчої творчості працює 17 педагогів, з них 8 основних працівників; функціонування Будинку школяра забезпечують 32 педагогічних працівники, 9 з них працюють на постійній основі. Серед них керівників гуртків вищої кваліфікаційної категорії – 1, молодих спеціалістів – 9, 1 керівник гуртка нагороджений знаком «Відмінник освіти України».

Виходячи з психолого-фізіологічних особливостей гуртківців здійснюється різноманітна діяльність, створюються умови для цілісного розвитку особистості, виявляються і підтримуються талановиті і обдаровані діти, забезпечується участь гуртківців у масових заходах шкіл, районних та обласних конкурсах, виставках, акціях та фестивалях.

Позашкільні навчальні заклади співпрацюють з громадськими організаціями «Євроклуб», «Жменя», районною організацією ветеранів, громадською організацією євроклуб «Право і захист» м. Києва, міжнародною молодіжною громадською організацією «Європейський молодіжний парламент – Україна», дитячими євроклубами м. Чернігова, Чернігівським Колегіумом «Національний педагогічний університет імені Т.Г.Шевченка».

З метою сприяння забезпеченню освітньо-культурних потреб дітей, створенню умов для їх творчого, інтелектуального, духовного та фізичного розвитку, виявлення і підтримки талановитих та обдарованих дітей, організації змістовного дозвілля та вдосконалення виховної роботи у навчальних закладах системи позашкільної освіти проводяться масові заходи: одноденні екскурсійні поїздки на Всеукраїнське літературно-мистецьке свято «Седнівська осінь» (смт.Седнів), до міст Чернігів та Київ, одноденні туристичні і краєзнавчі походи рідними та навколишніми селами, спортивно-масові свята, краєзнавчо-туристичні вікторини.

На базі гуртків Будинку школяра проходять різноманітні акції: «День довкілля», «Діти дітям», «Подарунковий хіт-парад», «Твори красу навколо», «Здоровим бути легко» та інші. Постійно проводяться конкурси малюнків та фотографій різної тематики. Свої творчі наробки діти демонструють на районних заходах.

Для ознайомлення громадськості району із здобутками вихованців Будинку школяра та Центру туристично-краєзнавчої творчості в практику введено випуск тематичних бюлетенів та брошур, систематично організовуються виставки дитячих творчих робіт.

Результативність роботи позашкільних навчальних закладів прослідковується за підсумками участі в обласних та Всеукраїнських конкурсах, акціях та фестивалях. Результативно презентують роботу позашкільної галузі гуртки на базі Трисвятськослобідської ЗОШ І-ІІІ ступенів (керівник Катерина Зайцева), Киїнської школи (керівник Олексій Ковда), Старобілоуської (керівник Богдана Короваєва), Седнівського навчально-виховного комплексу (керівник Андрій Черниш), Хмільницького навчально-виховного комплексу (керівник Володимир Грищенко), Новобілоуської школи (керівник Надія Мельник) Вознесенського навчально-виховного комплексу (керівник Ольга Гураль).

На обласному етапі Всеукраїнської краєзнавчої експедиції учнівської молоді «Моя Батьківщина – Україна» одна робота стала переможцем (керівник Ганна Ковальчук), одна лауреатом (керівник Богдана Короваєва).

До Дня українського кіно Центром туристично-краєзнавчої творчості спільно з районною Центральною бібліотечною системою проведені заходи, в ході яких учні познайомилися із маловідомими фактами про зйомки відомих фільмів на теренах Чернігівського району.

У межах обласної пошуково-дослідницької експедиції дітей і учнівської молоді та створення Книги Пам’яті Чернігівщини «Герої не вмирають» Центром туристично-краєзнавчої творчості, загальноосвітніми закладами освіти Чернігівського району проведено пошукову роботу зі збору інформації про загиблих воїнів АТО – уродженців Чернігівського району, а також тих, чий життєвий шлях був пов'язаний із його територією.

У 2017-2018 навчальному році з гуртківцями проводиться активна екскурсійна робота. Керівники гуртків закладу проводять одноденні походи та одноденні екскурсійні поїздки до міста Чернігова (Чернігівського історичного музею ім. В.В.Тарновського, літературно-меморіального музею-заповідника М.М. Коцюбинського, П'ятницької церкви, Єлецького монастиря, Антонієвих печер, Чернігівського музично-драматичного театру ім. Т.Г. Шевченка, Чернігівського лялькового театру ім. О.Довженка, Чернігівського військово-історичного музею), міста Києва (ТРЦ «Dream town» аквапарк «Dream island»), смт. Любеч.

Одним з напрямків роботи Центру є велотуризм. Гуртківці здійснюють одноденні та дводенні велопоходи територією Чернігівського району.

У Будинку школяра особлива увага приділяється кадровому питанню, а саме залученню майстрів народної творчості до роботи із вихованцями. Результативним є функціонування гуртків під керівництвом Андрія Черниша, Світлани Черниш, Віктора Кошмала, Валентини Коробко на базі Седнівського навчально-виховного комплексу, Сергія Скрипко на базі Киїнської ЗОШ І-ІІІ ступенів, Катерини Зайцевої у Трисвятськослобідській школі, Надії Мельник у Новобілоуському закладі освіти та Володимира Грищенка у Хмільницькому навчально-виховному комплексі.

Однак, слід зазначити, що робота гуртків системи позашкілля у 2018 році не ведеться у віддалених та малочисельних закладах освіти: Петрушинській, Мньовській, Рудківській школах, Пісківському навчально-виховному комплексі.

Відділом передбачається продовжити роботу щодо формування мережі гуртків у позашкільних навчальних закладах відповідно до інтересів дітей та запитів їх батьків та проводити цілеспрямовані заходи щодо розширення мережі гуртків позашкільних навчальних закладів, залучення до позашкільної освіти дітей соціально-незахищених категорій.

ЗВІТ
комунального позашкільного навчального закладу «Будинок школяра Чернігівської районної ради Чернігівської області» про свою діяльність за 2017 рік

Комунальний позашкільний навчальний заклад «Будинок школяра Чернігівської районної ради Чернігівської області» — комунальна установа, яка знаходиться в управлінні відділу освіти Чернігівської райдержадміністрації, засновник - Чернігівська районна рада. Створений 21 січня 2008 року.

Відповідно до плану навчально-виховної роботи Будинку школяра на 2016-2017 н.р. головним завданням закладу є збереження та розвиток мережі гуртків різних напрямів, поліпшення навчально-матеріальної бази, зростання професійного рівня керівників гуртків.

З початку 2016-2017 навчального року в Будинку школяра функціонує 35 гуртків у 20 населених пунктах району, працює 33 педагоги.

Гуртки Будинку школяра працюють за такими напрямками:

Технічні: гурток комп’ютерної грамотності (с.Слабин), гурток оригамі (с.Киїнка), гурток початково-технічного моделювання (с.Киїнка), гурток «Столяр» (с.Хмільниця), фотогурток (смт. Седнів).

Еколого-натуралістичні – Юні друзі природи (смт. Седнів), екологічний гурток «Дивосвіт» (с. Киселівка).

Декоративно-ужиткового мистецтва – гурток народної творчості «Седнів фантазує» (смт. Седнів), художньої обробки деревини (смт. Гончарівське, с.Киїнка, смт.Олишівка), гурток фітодизайну (с.Трисвятська Слобода), гурток соломоплетіння (с.Редьківка), гурток декоративно-прикладного мистецтва (с.Вознесенське), гурток бісероплетіння (смт.М.-Коцюбинське), гурток вишивки стрічками (с.Старий Білоус).

Художньо-естетичний напрямок: Ляльковий театр (смт. Седнів), театральна студія (с.Киїнка), хореографічні гуртки (с.Анисів, с.Новий Білоус, с.Іванівка), гуртки образотворчого мистецтва (с.Старий Білоус, с.Трисвятська Слобода, смт.Седнів), вокальний гурток (с.Анисів), етнографічний гурток «Культура рідного краю» (с.Киїнка), гурток Ігротехніки (с.Количівка).

Соціально-реабілітаційні – Євроклуб Оріон (с.Киїнка).

Раннього естетичного виховання – «Малятко» (с.Ковпита), гурток англійської мови для маленьких «ОК» (с. Старий Білоус ), гурток «Розумник» (с.Вознесеньке).

Колектив «Будинку школяра» розпочав роботу над науково-методичною проблемою «Формування творчої особистості засобами інноваційних технологій». Розроблено перспективний план роботи над науково-методичною проблемою закладу на 2017-2021 роки.

Головна стратегія педагогічної діяльності Будинку школяра спрямована на формування духовного світу особистості, розкриття потенційних можливостей та здібностей вихованців. Розв’язання цих актуальних проблем можливе лише на основі широкого використання елементів інноваційних педагогічних ідей, технологій.

Для ефективної роботи в закладі змінено структуру методичної роботи: на початок 2016-2017 н.р. розпочали свою роботу:

• Методичне об’єднання керівників гуртків декоративно-прикладного напрямку, голова Черниш С.А.

• Методичне об’єднання керівників гуртків художньо-естетичного напрямку, голова Мельник Н.А.

• Творча лабораторія керівників гуртків ПНЗ голова Топіха К.В.

• Майстер-клас «Екологічна освіта в ПНЗ», голова Грецька О.А.

• Школа молодого педагога, голова Топіха С.В.

Із метою підвищення кваліфікації педагогів у 2016-2017 навчальному році діє система курсової перепідготовки при ЧОІППО імені К.Д.Ушинського. У поточному році курси підвищення кваліфікації пройшли керівники гуртків Скрипко С.О., Черниш А.А., Черниш С.А., Мельник Н.А., Зайцева К.В. Атестацію за основним місцем роботи пройшов керівник гуртка Черниш Андрій Андрійович.

Щороку педагоги позашкільного навчального закладу беруть участь у фахових конкурсах. Цього року на обласному конкурсі педагогічної майстерності «Джерело творчості» мала змогу представити свій творчий доробок Смілик Олена Олегівна – керівник гуртка початково-технічного моделювання. Робота конкурсантки зайняла третє місце на обласному етапі конкурсу.

Оперуючи статистичними даними, хотілося б зазначити, що у закладі з 2011 року постійно підвищується коефіцієнт охопленості дітей позашкільною освітою. У 2011-2012 навчальному році заняття гуртків Будинку школяра відвідували 384 вихованці, функціонував 21 гурток, у 2012-2013 році - 445 вихованців і 25 гуртків, у 2013-2014 році - 30 гуртків, 706 дітей, у 2014-2015 - році 32 гуртки, 708 вихованців, у 2015-2016 році - 35 гуртків, 709 вихованців. На даний час функціонує 35 гуртків, позашкільною освітою охоплено 712 вихованців.

Щоденне функціонування нашого закладу проходить у тісній співпраці із закладами освіти обласного підпорядкування, а саме: Обласний палац дітей та юнацтва, Обласний центр науково-технічної творчості, Обласна станція юних натуралістів.

На базі Чернігівського районного Будинку школяра 4 листопада 2016 року пройшов обласний виїзний комплексний методичний семінар-практикум на тему «Формування системних підходів в організації діяльності сучасного позашкільного навчально-виховного закладу на основі інноваційних педагогічних технологій у рамках реалізації Концепції національно-патріотичного виховання дітей та молоді» для представників позашкільних та загальноосвітніх навчальних закладів області.

Учасниками семінару стали педагоги-позашкільники, методисти, культорганізатори, практичні психологи та педагоги-організатори з Куликівського, Козелецького, Сновського, Ріпкинського, Ніжинського та Чернігівського районів. Цікаві та змістовні майстер-класи, тренінги та лекції провели методисти Чернігівського обласного Палацу дітей та юнацтва.

Виїзне засідання обласної ради старшокласників вперше пройшло на базі Будинку школяра. Представники учнівського самоврядування мали змогу ознайомитися з роботою євроклубу «Оріон» (керівник Світлана Топіха), поспілкуватися з одноліткам та поділитися досвідом створення та реалізації соціально-значущих проектів.

Постійно ведеться робота по розширенню напрямків діяльності закладу. З вересня 2016 року розпочали свою роботу гуртки: декоративно-прикладного мистецтва на базі Вознесенського НВК (керівник Гураль О.Б.), гурток бісероплетіння на базі Михайло-Коцюбинської гімназії (керівник Грабовець М.В.), екологічни й гурток «Дивосвіт» на базі Киселівського НВК (керівник СедячкоВ.М.), гурток «Розумник» на базі Вознесенського НВК (керівник Гаєвська Л.А.), гурток декоративно-прикладного мистецтва на базі Новобілоуської школи (керівник Бивалькевич З.М.), гурток образотворчого мистецтва на базі Трисвятськослобідської школи (керівник Федусь К.В.), гурток художньої обробки деревини на базі Олишівської школи (керівник Пономаренко В.В.), гурток комп’ютерної грамотності на базі Слабинської школи (керівник Шкурко В.А.).

У Будинку школяра особлива увага приділяється кадровому питанню, а саме залученню майстрів народної творчості до роботи з вихованцями: Черниш Світлана Анатоліївна – народна майстриня, Скрипко Сергій Олександрович - народний майстер, Коробко Валентина Михайлівна - Відмінник освіти, Шумейко Тетяна Володимирівна - режисер Чернігівського обласного драматичного театру ім.Т.Г.Шевченка, Черниш Андрій Андрійович - знаний художник, Зайцева Катерина Вікторівна – майстер-оздоблювач, Кошмал Віктор Миколайович – професійний фотохудожник, Стоян Олена Володимирівна – хореограф-постановник, Гураль Ольга Богданівна – майстриня-квіткарка, Седячко Валентина Миколаївна – еколог, громадський активіст.

Ведеться робота по працевлаштуванню студентів педагогічного університету. З початку року прийнято на роботу талановитих працівників, до роботи в закладі залучено Грабовець М.В., Дмитрієва В.М.

З метою ознайомлення громадськості району із здобутками вихованців Будинку школяра в практику введено випуск тематичних бюлетенів та брошур, проведення районних виставок, висвітлення подій закладу в ЗМІ та на сайтах райдержадміністрації та райради.

Традиційними стали майстер-класи з різних напрямків декоративного мистецтва для школярів та педагогів Чернігівського району. Постійно за участі керівників гуртків проводяться конкурсно-розважальні програми та свята, масові заходи. Яскравим прикладом чого стали розважальна програма «Ігринка- Веселинка» в с.Сновянка, с.Вознесенське, с.Количівка, свято Масляної «Весну зустрічаймо, зиму проводжаймо» в с.Киїнка, Різдвяно-новорічні дійства «Щедрий вечір» с.Киїнка, фестивалі Дня Європи, здоров’язберігаюча акція «Діти. Канікули. Вулиця», Дні позашкілля на базі шкіл Чернігівського району.

Особливу увагу педагоги закладу приділяють впровадженню принципів національно-патріотичного виховання підростаючого покоління. У січні 2017 року проведено виїзне засідання педагогічної ради з питань патріотичного виховання на базі Седнівського НВК. Також виходячи із потреб сьогодення та з метою виховання патріотизму, національної самосвідомості за ініціативи Будинку школяра продовжено масову благодійну акцію «Діти Чернігівського району – воїнам-захисникам України». Благодійні ярмарки-продажі постійно функціонують під час проведення масових заходів.

У рамках проведення благодійного ярмарку в навчальних закладах району наприкінці грудня була проведена благодійна акція «На крилах янгола», яка спрямована на виховання почуття патріотизму, організації платформи для творчих зустрічей та діалогу між дітьми та дорослими.

До акції долучились освітяни Чернігівського району – вихованці та керівники гуртків Чернігівського районного Будинку школяра, а також учні та педколективи Шибиринівської, Жавинської, Олишівської, Снов’янської шкіл, які провели майстер-класи по виготовленню янголят за допомогою різноманітних матеріалів та технік декоративно-прикладного мистецтва для бійців, що несуть службу у зоні АТО.

Під егідою Чернігівського районного Будинку школяра, за ініціативи Чернігівського громадського об’єднання інвалідів «Шанс» пройшла благодійна мистецька акція «Творчість дарує шанс».

Колектив закладу є постійним учасником Всеукраїнського літературно-мистецького свята «Седнівська Осінь».

Прикрасою Седнівської осені стала виставкова експозиція – фотозона Чернігівського районного Будинку школяра, насичена українськими барвами зі справжнім національним колоритом.Невід’ємною частиною роботи Будинку школяра є участь гуртківців в конкурсах. У 2016-2017 навчальний рік вихованці закладу отримали відзнаки, а саме: Обласний конкурс робіт юних фотолюбителів «Моя, Україно!»: дипломи за зайняті ІІ та ІІІ місця отримали вихованки євроклубу «Оріон» Машковецька Владислава та Демиденко Анастасія, керівник Топіха С.В.

Обласний конкурс з флористики «Осінні барви»: за зайняте ІІІ місце нагороджено вихованок гуртка флористики Єрмоленко Олександру та Дроган Анастасію, керівник Зайцева К.В.

Обласний конкурс з мистецтва оригамі «Зоряні подорожі»: дипломом за участь відзначено Морщак Карину, вихованку гуртка оригамі «Дорога квітів», керівник Топіха К.В.

Обласна виставка з оригамі «У світі казки»: дипломами за зайняті І, ІІ та ІІІ місця відзначено вихованців гуртка оригамі «Дорога квітів» Стефановського Микиту, Годун Тетяну та Фурсенко Юлію, відповідно, керівник гуртка Топіха К.В.

Обласний конкурс соціально-значущих проектів «Місцеве самоврядування очима дитини»: грамотами в номінаціях відмічено вихованців євроклубу «Оріон» Стефановського Микиту, Коломійця Олексія, Тихомирова Миколу.

Обласний конкурс фотографій «Мій Крим» подякою за участь відмічено колектив закладу.

Обласний фестиваль-конкурс «Поліський зорепад»: за зайняте ІІІ місце в номінації «Повернуті імена» відмічено роботу Стефановського Микити, керівник Топіха С.В., в номінації «Я народивсь на цій землі», подякою відмічено Негро Тетяну, керівник Коханевич С.П., в номінації хореографічне мистецтво за участь відмічено колектив «АЙС», керівник Мельник Н.А.

Обласний конкурс з декоративно-ужиткового мистецтва «Знай і люби свій край»: переможцями стали Грецький Ярослав (І місце та ІІ місце) керівник Черниш А.А., Крицька Вікторія (ІІ місце) керівник Гураль О.Б., Шкрумяк Анастасія (ІІІ місце), керівник Черниш А.А.

Обласний конкурс з науково-технічної творчості «Наш пошук і творчість тобі, Україно!» за зайняте перше місце в обласному етапі конкурсу відмічено колективну роботу вихованців гуртка «Столяр», керівник Грищенко В.О.

Обласний конкурс по здоровому способу життя «Твоє здоров’я» відмічено грамотою Тихомирова Миколу, керівник Смілик О.О.

Обласний конкурс розробок сценаріїв з національно-патріотичного виховання «Єднаймося бо ми того варті»: подяками відмічено роботи Коханевич С.П., Смілик О.О. та Топіхи К.В.

Обласний конкурс з початково-технічного моделювання: подякою за участь відмічено вихованця гуртка «Lego» Селюка Вадима, керівник Смілик О.О.

Обласна природоохоронна акція «Збережи першоцвіти»: вихованці екологічного гуртка «Дивосвіт» (керівник Седячко В.М.) отримали подяки та відвідали Голосіївський парк.

Робота Будинку школяра постійно висвітлюється в засобах масової інформації, на сайтах райдержадміністрації та закладу.

ЗВІТ
комунального позашкільного навчального закладу «Центр туристично-краєзнавчої творчості Чернігівської районної ради Чернігівської області» про свою діяльність за 2017 рік

Вагомою складовою освітнього простору нашої держави є позашкільна освіта, яка спрямована на розвиток особистості, талантів, розумових та фізичних здібностей дитини, задоволення її потреб у професійному становленні та професійній підготовці.

Метою діяльності комунального позашкільного навчального закладу «Центр туристично-краєзнавчої творчості Чернігівської районної ради Чернігівської області» є надання знань туристично-краєзнавчого профілю, формування вмінь та навичок за інтересами, забезпечення потреб особистості у творчій самореалізації, інтелектуальному, духовному та фізичному розвитку.

Основними завданнями роботи закладу є: реалізація державної політики у сфері позашкільної освіти; формування у дітей та підлітків національної самосвідомості, активної громадянської позиції, прагнення до здорового способу життя; стимулювання творчого розвитку учнівської молоді; створення умов для самореалізації й розвитку природних нахилів та інтересів, індивідуальних здібностей вихованців; залучення учнів до науково-дослідницької, експериментальної роботи в туристично-краєзнавчій галузі; здійснення організаційно-масової роботи.

У 2016-2017 н.р. було організовано 2 туристично-краєзнавчих гуртки, 2 історично-краєзнавчих, 5 географо-краєзнавчих, 9 військово-патріотичних, 4 гуртки з велосипедного туризму, 4 літературно-краєзнавчих, 1 гурток юних музеєзнавців, 1 гурток зі спортивного орієнтування, 3 гуртки з пішохідного туризму та 1 еколого-краєзнавчий гурток. Таким чином, мережа закладу склала у 2016-2017 навчальному році – 32 гуртки на базі 18 загальноосвітніх навчальних закладів, навчанням та вихованням було охоплено 703 гуртківці. Навчання здійснювали 19 педагогів.

Педагогічні працівники закладу постійно підвищують свою кваліфікацію. Так, у травні 2017 року один педагог Центру туристично-краєзнавчої творчості пройшов навчання на курсах підвищення кваліфікації керівників гуртків позашкільних навчальних закладів та курси керівників гуртків спортивно-туристичного, туристично-краєзнавчого напрямів на базі Чернігівського обласного інституту перепідготовки педагогічних працівників імені К.Д. Ушинського. У березні 2017 року було проведено атестацію, за результатами якої два працівники закладу отримали 10-ий тарифний розряд.

Результативною виявилась робота гуртків Центру щодо участі у районних та обласних етапах всеукраїнських конкурсів, акцій, експедицій краєзнавчого спрямування.

На обласний етап Всеукраїнської краєзнавчої експедиції учнівської молоді «Моя Батьківщина – Україна» було надіслано 2 роботи від гуртків Центру: «Інтер’єр української хати села Старий Білоус в минулому» творчої групи історично-краєзнавчих гуртків «Калинонька» та «Юні краєзнавці» Центру туристично-краєзнавчої творчості на базі Старобілоуської ЗОШ І-ІІІ ст. (керівник: Ковальчук Ганна Михайлівна) та «Чиста криниця мого села» пошукової групи еколого-краєзнавчого гуртка «Екологія душі» Центру туристично-краєзнавчої творчості на базі Новобілоуської ЗОШ І-ІІІ ст. (керівник: Оніщенко Ірина Григорівна). Дані роботи вибороли перемогу на обласному етапі, що дало змогу гуртківцям стати учасниками зльоту переможців ІІ туру Всеукраїнської краєзнавчої експедиції учнівської молоді «Моя Батьківщина – Україна».

У 2016-2017 навчальному році з гуртківцями проводилася активна екскурсійна робота, яка мала навчальне значення – кожна екскурсія чи одноденний похід закріплює на практиці теоретичні знання учнів, отримані під час гурткових занять. Прикладами такої роботи є одноденні походи, проведені для учнів туристсько-краєзнавчих гуртків і гуртків зі спортивного туризму для гуртківців історично-, туристично–, літературно-краєзнавчих та військово-патріотичних гуртків проводилися екскурсії як рідним селом (з метою ознайомлення з історичною та культурною спадщиною рідної місцевості, підготовки та організації науково-дослідницької роботи в рамках підготовки до участі в районних етапах історико-краєзнавчих експедиції, конкурсів, акцій) так і одноденні екскурсійні поїздки до Чернігова, Мени, Сосниці, Києва, Броварів). Для гуртків географо-краєзнавчого спрямування екскурсії в природу є невід'ємними етапами пізнання навколишнього середовища рідного краю, його фізико-географічних характеристик, чинників, що зумовлюють той чи інший стан речей живої та неживої природи; діти долучаються до розуміння необхідності бережливого ставлення до навколишнього світу. Так, для учнів організовувались екскурсії до визначних місць м. Чернігова: до Чернігівського історичного музею ім. В.В.Тарновського, літературно-меморіального музею-заповідника М.М. Коцюбинського, П'ятницької церкви, Єлецького монастиря, Антонієвих печер, Чернігівського художнього музею ім. Г. Галагана, Чернігівського обласного державного архіву, Чернігівського музично-драматичного театру ім. Т.Г. Шевченка, Чернігівського лялькового театру ім. О.Довженка, Чернігівського військово-історичного музею. Одним з напрямків роботи Центру є велотуризм. Гуртківці здійснюють одноденні та дводенні велопоходи по території Чернігівського району.

Також, було проведено пошуково-дослідницьку роботу та розроблено стенди: «Сторінки історії військової авіації Чернігівського району» та «Сторінки історії навчальних закладів Чернігівського району». Зазначені стенди було представлено під час відкриття меморіальної дошки кіноактору і режисеру Л.Ф. Бикову та інформаційного стенду про зйомки фільму «В бой идут одни старики» в с. Шестовиця 10 вересня 2016 р. та на Всеукраїнському літературно-мистецькому святі «Седнівська осінь-2016». Також стенди «Сторінки історії військової авіації Чернігівського району» були передані до куточка історії авіації, розміщеному у Шестовицькому будинку культури.

До літературно-мистецького свята «Седнівська осінь 2016» у смт. Седнів колективом Центру туристично-краєзнавчої творчості було підготовлено туристично-краєзнавчий лабіринт територіальних громад Чернігівського району. Відвідувачі лабіринту могли ознайомитись з найбільш відомими архітектурними пам’ятками, історичними постатями та відомими уродженцями кожної із громад.

У жовтні 2016 року Центром туристично-краєзнавчої творчості під час заходів з 5-річчя будівництва церкви Миколи Святоші у с. Дніпровське була представлена виставка, присвячена духовному життю Чернігівського району.

У межах обласної пошуково-дослідницької експедиції дітей і учнівської молоді та створення Книги Пам’яті Чернігівщини «Герої не вмирають», з метою увічнення великої громадянської та національної відваги, сили духу і стійкості громадян, які творять сучасну історію української держави, гідного вшанування воїнів, які загинули під час проведення антитерористичної операції на сході України, формування у підростаючого покоління почуття патріотизму, любові до своєї Батьківщини, гордості за своїх національних героїв, залучення учнів до дослідження та вивчення життя і діяльності захисників незалежної України – вихідців з Чернігівщини протягом листопада 2016 року – лютого 2017 року Центром туристично-краєзнавчої творчості, загальноосвітніми навчальними закладами Чернігівського району (Старобілоуська ЗОШ І-ІІІ ст.) та Гончарівської об’єднаної територіальної громади (Гончарівська гімназія) було проведено пошукову роботу зі збору інформації про загиблих воїнів АТО – уродженців Чернігівського району, а також тих, чий життєвий шлях був пов'язаний з його територією.

Першим етапом проведеної роботи стало упорядкування зібраного матеріалу та підготовка до друку матеріалів Книги Пам'яті Чернігівського району, Гончарівської та Михайло-Коцюбинської об’єднаних територіальних громад «Герої не вмирають». До книги увійшли описи життєвого та бойового шляху десятьох воїнів: Володимира Брешинського, Сергія Деркача, Олександра Захарчука, Геннадія Куца, Андрія Мансурова, Петра Мірошниченка, Сергія Нагорного, Дмитра Степанченка, Івана Томилка, Сергія Харитонова.

Центр туристично-краєзнавчої творчості забезпечував організаційно-методичний супровід у проведенні районного етапу Всеукраїнського конкурсу екскурсоводів «Край, в якому я живу». Робота від історично-краєзнавчого музею Петрушинської ЗОШ I-II ст. екскурсія «Петрушин – моє рідне село» (керівник: вчитель історії Петрушинської ЗОШ I-II ст. Дубчак Оксана Анатоліївна) отримала перемогу на обласному етапі вище зазначеного конкурсу та була направлена на всеукраїнський етап.

23-25 лютого 2017 року учениця військово-патріотичного гуртка «Випробувач» Центру туристично-краєзнавчої творчості на базі Киїнської ЗОШ І-ІІІ ст. Козак Вероніка та керівник гуртка Короваєва Богдана Миколаївна представляли Чернігівський район на ХІ Всеукраїнській історико-краєзнавчій філософській конференції учнівської молоді «Пізнай себе, свій рід, свій нарід», що пройшла в м. Харкові. Також, заочну участь у зазначеному заході взяли ще чотири гуртки Центру туристично-краєзнавчої творчості: географо-краєзнавчі гуртки «Орієнтир» на базі Дніпровської ЗОШ І-ІІІ ст., «Мандрівники» на базі Снов'янської ЗОШ І-ІІ ст., та «Мандрівники» на базі Рудківської ЗОШ І-ІІ ст., а також музеєзнавчий гурток «Слава» на базі Пакульської ЗОШ І-ІІІ ст. Юні дослідники-краєзнавці Чернігівського району представили доповіді про особливості родинної обрядовості сіл Пакуль та Киїнка, про видатних представників культури нашого краю – Надії Галковської та Антона Вірьовки, а також про духовне життя села Дніпровське. Всіх учасників конференції було нагороджено подяками КЗ «Харківська обласна станція юних туристів», а також вручено збірники тез виступів.

У квітні 2017 року в рамках відкриття туристичного сезону в Чернігівському районі Центром туристично-краєзнавчої творчості у с. Новий Білоус було підготовлено фотовиставку «Духовні перлини рідного краю», на якій відвідувачі змогли переглянути фото церков.

12 травня 2017 року на базі дитячого табору «Юний турист» (с. Количівка Чернігівського району) було проведено І (районний) етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»). Участь у змаганнях взяло 11 команд Чернігівського району та 2 команди від об’єднаних територіальних громад. Перемогу виборов рій «Юний Азов» Халявинської ЗОШ І-ІІІ ст. Друге та третє місце посіли рій «Богунівці» Киїнської ЗОШ І-ІІІ ст. та «Вільні люди» Анисівської ЗОШ І-ІІІ ст. відповідно. Переможці отримали кубок та можливість представити район на обласному етапі Гри.

Центр туристично-краєзнавчої творчості активно співпрацює з загальноосвітніми навчальними закладами Чернігівського району. Так, у 2016-2017 навчальному році були проведені спільні заходи щодо відзначення Всесвітнього Дня туризму: туристичні зльоти, переважна більшість яких проходила поза межами навчальних закладів і включала доволі насичену конкурсну програму щодо облаштування туристичного побуту, долання перешкод, спортивних змагань, завдань з краєзнавства;спортивно-масові заходи, що мали насичену спортивно-змагальну програму; краєзнавчо-туристичні заходи (вікторини, свята), які не тільки виявляли теоретичний рівень підготовки учасників, але й містили практичні завдання (долання перешкод, розпалювання вогнища, в’язання туристичних вузлів тощо); екскурсії туристичними об’єктами міста Чернігова, району і області.

В межах роботи літніх оздоровчих таборів при навчальних закладах керівниками гуртків були проведені виховні заходи, вікторини, змагання та цікаві пізнавальні ігри.