back

Відбулась районна краєзнавча конференція, присвячена Дню незалежності України

22 серпня 2014

21 серпня ц.р. у великій залі райдержадміністрації відбулась краєзнавча конференція, присвячена 23-й річниці Незалежності України, в рамках якої вшанували пам’ять відомого поета-земляка Володимира Дрозда, з нагоди його 75-ти річчя.

У роботі конференції взяли участь заступник голови райдержадміністрації Лідія Гаєвська, український державний і політичний діяч, дипломат, Надзвичайний і Повноважний Посол України, голова Чернігівської обласної ради та Чернігівської обласної державної адміністрації в 1994 – 2001 років Петро Шаповал, голова обласної організації Національної спілки журналістів України, головний редактор обласного радіо Анатолій Тютюнник, голова обласної спілки краєзнавців, директор Інституту історії, етнології та правознавства імені О.М. Лазаревського Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка, професор Олександр Коваленко, голова районного осередку краєзнавців Андрій Курданов.

У фойє була представлена книжково-ілюстративна виставка Чернігівської районної бібліотеки «В його словах велика правда є», де присутні мали змогу ознайомитись із портретом поета, його словами та натхненними віршами.

Під час заходу Грамотами Чернігівської районної державної адміністрації за вагомий внесок у галузь краєзнавства нагороджені завідуюча Олишівської селищної бібліотеки-філії Тетяна Шеремет, викладач, доцент кафедри всесвітньої історії Інституту історії, етнології та правознавства імені О.М. Лазаревського Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка Віктор Кондратьєв, науковий співробітник Українського інституту національної пам’яті, краєзнавець Сергій Горобець та вчитель Рудківської загальноосвітньої школи, поетеса, краєзнавець Надія Галковська. Вчитель української мови та літератури Петрушинської загальноосвітньої школи Валентина Сериченко розповіла про цікаві епізоди з дитинства Володимира Дрозда, які пов’язані з його рідним селом Петрушином.

Учасники заходу переглянули слайд – фільм «Відомі земляки», в якому чернігівський письменник Станіслав Реп’ях розпівів про визначні моменти з життя Володимира Дрозда.

На конференції було презентовано нові видання про Чернігівський район, зокрема: «Заснування і походження назв сіл Чернігівського району» Сергія Горобця, «Любецьке староство (ХVІ – середина ХVІІ ст.)» Ігоря Кондратьєва, «Пам'ять і шана» про Л.І. Палажченка.

Приємною несподіванкою став вірш бібліотекаря Андріївської сільської бібліотеки-філіалу Ірини Панченко, написаний під час конференції під враженням від творчості Володимира Дрозда:

Багато людей на землю приходить,

У кожного доля своя не проста.

Хоч кожен залишить свій слід на дорозі

Та не кожен з них вразить ваші серця.


Не багато таких, що стають віковіччям

Не про кожного мовлять наші вуста

Ми як листя, загублені листя.

Що полинем в віки, чи буття.

За інформацією районної ЦБС